FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ODBACUJE ZAHTJEVE S.KOREJE ZA NASTAVAK PREGOVORA

TOKYO, 23. listopada 2004. (Hina/Reuters/AP) - Sjedinjene Državeodbacile su u subotu sjevernokorejske uvjete za nastavakmultilateralnih pregovora o njezinom nuklearnom programu.
TOKYO, 23. listopada 2004. (Hina/Reuters/AP) - Sjedinjene Države odbacile su u subotu sjevernokorejske uvjete za nastavak multilateralnih pregovora o njezinom nuklearnom programu.

Američki državni tajnik Colin Powell, koji je u subotu stigao u Japan započevši svoju turneju po regiji s ciljem oživljavanja sjevernokorejskih pregovora, dao je naznake da bi se o zahtjevima Sjeverne Koreje moglo razgovarati ako se ona vrati na pregovore.

Powell je odbio razmotriti tri zahtjeva koje je Sjeverna Koreja postavila u petak kao uvjet za novi krug pregovora. Umjesto toga on je predložio da Pjongjang, koji se odbija vratiti na pregovore još od lipnja, iznese svoje zahtjeve na šestostranim pregovorima u koje su uključeni i Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija.

"Sve o čemu žele razgovarati trebaju reći na multilateralnim pregovorima, a ne govoriti o uvjetima za održavanje novog kruga šestostranih razgovora", rekao je Powell novinarima u zrakoplovu na putu za Tokyo.

Sjeverna Koreja u petak je postavila tri uvjeta za nastavak multilateralnih pregovora o svojem nuklearnom programu, a jedan od njih je i promjena američke politike. Osim zahtjeva za promjenom američke politike, Sjeverna Koreja je zatražila i da Washington pristane na kompromisni paket u zamjenu za zamrzavanje njezina nuklearnog programa.

Zatražila je također i prihvaćanje njezina prijedloga o pregovorima o, kako tvrdi, "južnokorejskom nuklearnom problemu", aludirajući na testove s nuklearnim materijalima koje su južnokorejski znanstvenici provodili u prošlosti a da za to nisu imali dozvolu.

Powell je rekao da SAD stalno pokušavaju uvjeriti Sjevernu Koreju da je neće napasti i da se na pregovorima može razgovarati o njezinim prošlim pokusima.

Međutim, on je isključio mogućnost bilo kakve izravne američke pomoći sve dok Pjongjang ne kaže što će dati u zamjenu za prijedlog iz lipnja koji bi prvotno omogućio da Japan i Južna Koreja opskrbljuju Sjevernu gorivom ako ona odustane od svog nuklearnog programa.

Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija dosad su održali tri kruga pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Četvrti krug, predviđen za rujan, nije održan.

Većina analitičara smatra da Sjeverna Koreja prije donošenja bilo kakve odluke o pregovorima čeka ishod američkih predsjedničkih izbora 2. studenoga.

Powell je dao ovu izjavu prije nego što je Sjeverna Koreja zaprijetila u subotu da će udvostručiti nuklearnu prijetnju ako Sjedinjene Države ne odustanu od svoje neprijateljske politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙