FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SJ. KOREJA PONOVNO PRIJETI SAD-U

SEUL, 23. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja zaprijetilaje u subotu da će udvostručiti nuklearnu prijetnju ako SjedinjeneDržave ne odustanu od svoje neprijateljske politike.
SEUL, 23. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja zaprijetila je u subotu da će udvostručiti nuklearnu prijetnju ako Sjedinjene Države ne odustanu od svoje neprijateljske politike.

Sjeverna Koreja u petak je postavila tri uvjeta za nastavak multilateralnih pregovora o svojem nuklearnom programu, a jedan od njih je i promjena američke politike.

Najugledniji sjevernokorejski list, komunistički dnevnik Rodong Sinmun, otišao je u subotu i korak dalje u komentaru koji je prenijela službena agencija KCNA.

"Ako SAD nastavi provoditi svoju konfliktnu neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji (...), samo će je prisiliti da udvostruči svoje snage za odvraćanje", upozorava se u komentaru.

Sjeverna Koreja nikad nije objavila koliko ima nuklearnog oružja za koje obično koristi neizravni izraz "snage za odvraćanje".

Američki dužnosnici smatraju da bi mogla posjedovati dvije do osam atomskih bombi.

Osim zahtjeva za promjenom američke politike, Sjeverna Koreja u petak je zatražila i da Washington pristane na kompromisni paket u zamjenu za zamrzavanje njezina nuklearnog programa.

Zatražila je također i prihvaćanje njezina prijedloga o pregovorima o, kako tvrdi, "južnokorejskom nuklearnom problemu", aludirajući na testove s nuklearnim materijalima koje su južnokorejski znanstvenici provodili u prošlosti a da za to nisu imali dozvolu.

Na nastavak pregovora o nuklearnom programu spremna je pristati samo ako ih ocijeni korisnima, poručila je.

Viši dužnosnik State Departmenta ocijenio je te uvjete pukom, dobro poznatom retorikom.

Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija dosad su održali tri kruga pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Četvrti krug, predviđen za rujan, nije održan.

Većina analitičara smatra da Sjeverna Koreja prije donošenja bilo kakve odluke o pregovorima čeka ishod američkih predsjedničkih izbora 2. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙