FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRČKI DUŽNOSNIK NEZADOVOLJAN ODLUKOM SAD-A O MAKEDONIJI

LJUBLJANA,5. studenoga 2004.(Hina) - Regionalni sastanak predstavnikaministarstava obrane zemalja jugoistočne Europe održan u petak uLjubljani donio je završnu izjavu u kojoj nisu zapisana imenadržava-sudionica, čime se izbjeglo zaplet oko imena Makedonije koji jeizazvala odluka SAD da prizna tu državu pod njenim ustavnim imenom.
LJUBLJANA,5. studenoga 2004.(Hina) - Regionalni sastanak predstavnika ministarstava obrane zemalja jugoistočne Europe održan u petak u Ljubljani donio je završnu izjavu u kojoj nisu zapisana imena država-sudionica, čime se izbjeglo zaplet oko imena Makedonije koji je izazvala odluka SAD da prizna tu državu pod njenim ustavnim imenom.

Kad je jedan novinar na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka SEDM-a (Inicijative za suradnju ministarstava obrane jugoistočne Europe) zamjenika grčkog ministra obrane Vasiliosa Michalolakosa pitao hoće li odluka SAD-a usporiti proces širenja NATO saveza, on je posebno indikativnim ocijenio neslaganje Europe i SAD-a oko imena potencijalne NATO-ove članice.

"Indikativno je da se EU ne slaže s odlukom SAD-a. To je Grčkoj vrlo važno", rekao je Michalolakis, dodajući da je "nekadašnja jugoslavenska republika Makedonija, FYROM, prijateljska država i potencijalna saveznica". No dodao je da Grčka ne podržava ime koje je FYROM zapisala u svoj ustav kao državno ime, a niti američku odluku koju je nazvao "jednostranim aktom".

Predstavnici ministarstava obrane SEDM-a na svom su se sastanku inače zauzeli za povećanje suradnje na vojnom području i ocijenili da je spomenuta inicijativa dobrodošla, te da je u interesu mira, sigurnosti i stabilnosti u cijeloj regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙