FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članice Koordinacije o obilježavanju UN-ove Konvencije i inicijativi za više žena na izbornim listama

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Koordinacija za provođenje ustavnognačela ravnopravnosti spolova na svom je drugom sastanku kojemu jedomaćica bila predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolovaGordana Sobol, uz ostalo dogovorila način obilježavanja 25. godišnjiceusvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminaciježena i prihvatila inicijativu za zakonsku izmjenu po kojoj naizbornim listama treba biti više žena.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Koordinacija za provođenje ustavnog načela ravnopravnosti spolova na svom je drugom sastanku kojemu je domaćica bila predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, uz ostalo dogovorila način obilježavanja 25. godišnjice usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i prihvatila inicijativu za zakonsku izmjenu po kojoj na izbornim listama treba biti više žena.

Izvještavajući jučer s tog sastanka Hina je prenijela da je inicijativu Ženske mreže Hrvatske za izmjenu Zakona o izboru članova predstavničkih tijela, u Hrvatskom saboru predstavila predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, ne navodeći da je domaćica sastanka Koordinacije bila predsjednica saborskog Odbora Gordana Sobol i da je prihvatila inicijativu da upravo taj Odbor bude predlagatelj izmjena i dopuna spomenutog zakona.

U današnjem priopćenju iz Odbora za ravnopravnost spolova se navodi da su taj prijedlog Ženske mreže Hrvatske podržale i ostale članice Kooodinacije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Gordana Lukač Koritnik i predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Tim bi se prijedlogom obvezali svi predlagatelji kandidacijskih lista na lokalnim izborima da predlože najmanje 40 posto kandidata/kinja istog spola, uz naizmjenično navođenje njihovih imena od prvog mjesta naniže.

Liste koje ne bi bile sastavljene po tom načelu izborno bi povjerenstvo proglasilo nepravovaljanima, navodi se u priopćenju u kojem su navedene Gordana Sobol, Gordana Lukač Koritnik, Helena Štimac Radin te također članice Koordinacije za provođenje ustavnog načela ravnopravnosti spolova Dubravka Šimunović, članica Odbora UN-a za primjenu spomenute Konvencije i Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

U priopćenju se navodi da će sljedeći sastanak Koordinacija održati početkom prosinca u vladinom Uredu za ravnopravnost spolova.

Dodaje se da su članice Koordinacije dogovorile da za obilježavanje 25. godišnjice te tzv. Ženske konvencije pripreme knjigu koja će sadržavati prvi (neslužbeni) hrvatski prijevod Konvencije i prateće dokumente, s osvrtom na društveni status žena u Hrvatskoj u odnosu na međunarodne dokumente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙