FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Bajuk neće kandidirati za predsjednika parlamenta

LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Predsjednik stranke Nova Slovenija(NSi) i glavni politički partner vjerojatnog mandatara za sastav noveslovenske vlade Janeza Janše, Andrej Bajuk, izjavio je u četvrtak dase neće kandidirati za predsjednika novog parlamenta, koji se u petaksastaje na konstitutivnom zasjedanju.
LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Predsjednik stranke Nova Slovenija (NSi) i glavni politički partner vjerojatnog mandatara za sastav nove slovenske vlade Janeza Janše, Andrej Bajuk, izjavio je u četvrtak da se neće kandidirati za predsjednika novog parlamenta, koji se u petak sastaje na konstitutivnom zasjedanju.

"Na takav smo se potez odlučili jer dajemo prioritet oblikovanju izvršne vlasti", izjavio je Bajuk na konferenciji za novinare, pojašnjavajući odluku koja se i očekivala jer daje više manevarskog prostora vjerojatnom mandataru Janezu Janši u teškoj zadaći formiranja buduće vladajuće koalicije.

Iako nije riječ o pravilu, mjesto predsjednika parlamenta obično je u ranijem sastavljanju nove izvršne vlasti pripadalo drugoj najjačoj stranci u vladi koju tek treba formirati.

Bajuk je rekao kako očekuje da će zbog odustajanja od mjesta predsjednika parlamenta njegova stranka u budućoj vladi dobiti više resora nego što bi joj inače pripadalo, pri čemu za sebe očekuje mjesto ministra financija.

Mjesto predsjednika parlamenta po očekivanjima će tako ponuditi Janšina stranka, s time da nije isključeno da bude riječ o privremenom rješenju, te da se kasnije za predsjednika parlamenta izabere netko drugi, ovisno od tijeka pregovora o formiranju koalicijske vlade. Ti pregovori formalno počinju nakon konstituiranja parlamenta, istodobno s konzultacijama predsjednika države Janeza Drnovšeka sa strankama o tome koga će parlamentu predložiti za mandatara za sastav vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙