FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Plesova Erosa" u splitskom HNK

SPLIT, , 4. studenog 2004. (Hina) - Baletna predstava "Plesovi Erosa",koreografa Milka Šparembleka, premijerno je izvedena večeras usplitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
SPLIT, , 4. studenog 2004. (Hina) - Baletna predstava "Plesovi Erosa", koreografa Milka Šparembleka, premijerno je izvedena večeras u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Plesovi Erosa" dvije su baletne priče - "Pjesme Matilde" i "Trijumf Afrodite". U predstavi sudjeluje cijeli baletni ansambl splitskog HNK, odnosno, 27 plesačica i plesačica, a da je riječ o zahtjevnom poslu govori i podatak kako ta djela gotovo nikad nisu izvođena, niti za njih postoji dramaturški predložak.

U Wagnerovoj priči "Pjesme Matilde", iz koje je kasnije nastala opera "Tristan i Izolda", splitski plesači Albina Rahmatullina, Lev Šapošnikov, Igor Rogaljski i Snježana Radica, "pripovijedaju" o klasičnom ljubavnom trokutu.

U "Trijumfu Afrodite" Carla Orffa slavi se obred vjenčanja, a plesačku postavu predvode Bruna Reić Šćepanović, Remus Dimache, Elena Nikolaeva, Daniel Jagar i drugi.

Komistimograf je Ika Škomrlj, scenograf Nenad Fabijanić a dizajner svjetla Srđan Barbarić.

"Načiniti od baletne predstave kazališni čin, u kojem je čitljiva dramaturgija jednako važna kao i samo plesanje, glavni je cilj plesnog kazališta, u čemu je Šparemblek sjajno uspio", kazala je na konferenciji za novinare uoči premijere ravnateljica baleta splitskog HNK Almira Osmanović.

"Plesovi Erosa" premijerno su izvedeni na Tvrđavi Gripe, u sklopu ovogodišnjeg Splitskog ljeta, a kako je prenošenje predstave u zatvoreni prostor kazališta zahtijevao promjene u pristupu, obradi i izvedbi, ona je večeras izvedena kao premijera, kazala je Osmanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙