FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana predstava baleta "Đavo u selu" u HNK

ZAGREB, 16. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu uZagrebu večeras je svečanom baletnom predstavom "Đavo u selu" FranaLhotke obilježeno 50 godina kontinuiranoga izvođenja tog baleta ukoreografiji Pije i Tina Mlakara.
ZAGREB, 16. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je svečanom baletnom predstavom "Đavo u selu" Frana Lhotke obilježeno 50 godina kontinuiranoga izvođenja tog baleta u koreografiji Pije i Tina Mlakara.

Prije predstave publiku su s pozornice pozdravili nekadašnji prvaci baleta Hrvatskog narodnog kazališta koji su u proteklih 50 godina u "Đavlu u selu" nastupali kao koreografi ili plesači.

Publika je toplo pozdravila među njima Sonju Kastl, Vesnu Butorac-Blaće, Božicu Lisak, Ljiljanju Gvozdenović, Damira Novaka, Miljenka Vikića, Zlaticu Stepan-Bašić, Ivanku Žunec, Stanu Lebena i druge.

Najizvođeniji hrvatski balet "Đavo u selu" najveći je uspjeh koreografa Pije i Tina Mlakara, koji su ga prvi put 1935. postavili u Zuerichu, a dvije godine kasnije 1937. u Zagrebu. Godine 1954. ponovno je premijerno postavljen u njihovoj izvornoj koreografiji, pod ravnanjem Frana Lhotke, u scenografiji Aleksandra Augustinčića i kostimografiji Inge Kosničer.

Od te davne 1954. "Đavo u selu" se nepromijenjen izvodi 50 godina na zagrebačkoj baletnoj pozornici i postao je najizvođenije i najznačajnije djelo hrvatske plesne umjetnosti, navodi se u programskoj knjižici.

U večerašnjoj, svečanoj izvedbi u ulozi đavla nastupio je George Stanciu, đavolicu je plesala Elisa Klein, a prvi put u ulozi Jele plesala je Mirna Sporiš-Palada. U ulozi Mirka nastupio je Ilir Kerni. Uz baletni ansambl i polaznike Škole za klasični balet iz Zagreba, u ostalim ulogama nastupili su Dolores Kerkez, Tomaž Rode, Suzana Bačić, Lidija Mila-Milovac i drugi.

Svečanom predstavom dirigirao je Miroslav Salope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙