FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PRIZNANJE ZAGREBAČKOG HNK-A SLOVENSKOM KOREOGRAFU

LJUBLJANA,29. listopada(Hina) - Postava baleta "Đavo na selu" FranaLhotke i poziv na svečanu izvedbu u zagrebačkom Hrvatskom narodnomkazalištu veliko je priznanje slovenskom koreografu Pinu Mlakaru injegovoj pokojnoj supruzi Piji Mlakar koji su 1954. godine an scenuzagrebačkog HNK postavili ovo djelo, piše ljubljansko "Delo" odpetka.
LJUBLJANA,29. listopada(Hina) - Postava baleta "Đavo na selu" Frana Lhotke i poziv na svečanu izvedbu u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu veliko je priznanje slovenskom koreografu Pinu Mlakaru i njegovoj pokojnoj supruzi Piji Mlakar koji su 1954. godine an scenu zagrebačkog HNK postavili ovo djelo, piše ljubljansko "Delo" od petka.

Pino Mlakar, 97-godišnji slovenski koreograf jedini je preživjeli akter 70-godišnjeg uspješnog scenskog života baleta "Đavo na selu" hrvatskog skladatelja Frana Lhotke. Iako živi u Novom mestu zdravlje mu nije dopustilo da sudjeluje na svečanoj predstavi u zagrebačkom HNK-u u povodu 50 godina neprekidnog prikazivanja baleta koji je požnjeo uspjehe na hrvatskim scenama i u inozemstvu, pa se zahvalio i poslao čestitke, piše u petak ljubljansko "Delo" u svojoj rubrici kulture.

Postava baleta i poziv Mlakaru svakako je veliko priznanje za Mlakara i njegovu pokojnu suprugu Piju Mlakar, slavni baletno-koreografski par koji su napravili koreografiju za Lhotkino djelo, navodi vodeći slovenski list.

"Kad im je Maks Pitamic 1934. godine poslao klavirsku partituru 25-minutne predstave Đavo i njegov šegrt nitko nije mogao slutiti da se time otvorio put najvažnijem i najčešće izvođenom djelu hrvatske plesne baštine", navodi list u prilogu Ratka Čangalovića.

Slovenski baletski i koreografski par bio je oduševljen muzikom koja se temeljila na hrvatskom glazbenom folkloru. Libreto je kasnije prerađen, zajedno s Lhotkom, u cjelovečernju predstavu sa snažnom dramaturgijom i suvremenom koreografijom, a rad je dobio naziv "Đavo u selu". Skladatelj Lhotka njihovu je ponudu s veseljem prihvatio i počeo pripremati veliku baletnu predstavu, opisuje "Delo" put koji je doveo do praizvedbe u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙