FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka nadbiskupija žali zbog nesporazuma

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Zagrebačka nadbiskupija danas jeizrazila žaljenje zbog nesporazuma do kojeg je došlo kad je župnikžupe Presvetog Srca Isusova zatražio od gospodina sa psom da napusticrkvu, a da predhodno nije razaznao da se radi o slijepoj osobi.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Zagrebačka nadbiskupija danas je izrazila žaljenje zbog nesporazuma do kojeg je došlo kad je župnik župe Presvetog Srca Isusova zatražio od gospodina sa psom da napusti crkvu, a da predhodno nije razaznao da se radi o slijepoj osobi.

U članku pod naslovom "Svećenik izbacio slijepca iz crkve zbog psa vodiča", objavljenom u današnjem "Jutarnjem listu", tvrdi se kako je vlč. Miji Pavlakoviću zasmetala pristunost psa u crkvi te je natjerao Darka Benkea da napusti crkvu u potpunosti ignorirajući njegovu sljepoću.

Reagirajući priopćenjem na taj članak iz Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću navode da im je župnik Pavlaković ispričao da je u ponedjeljak, 25. listopada, prije odlaska bolesnicima, došao u crkvu po posvećene hostije. S oltara je u dnu crkve uočio gospodina sa psom i zamolio ga da iznese psa iz crkve jer da psu nije mjesto u crkvi. Budući da gospodin nije imao nikakvu vanjsku oznaku koja bi upućivala na slijepu osobu i nije sam upozorio župnika da je slijep i da se zapravo radi o psu vodiču, župnik s oltara nije mogao razaznati da se radi o slijepoj osobi, stoji u priopćenju.

Navodi se i da je župnik istaknuo kako ne bi bilo nikakvih problema da je gospodin na bilo koji način dao do znanja da je slijep i da se radi o njegovom psu vodiču.

Iz Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću napominju da žele najoštrije odbaciti insinuaciju kako Crkva na bilo koji način želi diskriminirati slijepe i slabovidne osobe ili ih zakinuti u njihovim pravima. Naprotiv, Crkva, vjerna Kristovu evanđelju koje na osobit način afirmira dostojanstvo svake osobe, a napose onih s posebnim potrebama, potiče i čini da se stvore uvjeti koji će svakoj takvoj osobi omogućiti da se osjeća ravnopravnim članom svoje društvene i vjerničke zajednice, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Također, iz Ureda napominju da ne stoji kako nisu željeli komentirati taj događaj, kako se navodi u novinskom članku, već da to nisu mogli učiniti jer tada nisu bili upoznati sa svim okolnostima tog slučaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙