FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku održana središnja proslava dana reformacije

OSIJEK,31. listopada 2004.(Hina)) - Središnja proslava Dana reformacijeu Hrvatskoj održana je danas u osječkoj povijesnoj luteranskojEvangeličkoj crkvi.
OSIJEK,31. listopada 2004.(Hina)) - Središnja proslava Dana reformacije u Hrvatskoj održana je danas u osječkoj povijesnoj luteranskoj Evangeličkoj crkvi.

Svečano bogoslužje predvodili su svećenici Branko Berić, predstavnik Evangeličke crkve u Hrvatskoj i Seja Uimonen.

Svećenik Berić podsjetio je na 31. listopada 1517., kada je Martin Luther "prikucao na vrata crkve" u Wittenbergu 95 teza kojima je kritizirao tadašnju Crkvu, te na zajedničku izjavu o nauku i opravdanju koju su predstavnici Svjetskoga luteranskog saveza i Rimokatoličke crkve potpisali u Ausburgu na Dan reformacije, 31. listopada 1999.

Potpisivanje izjave u Ausburgu Berić je ocijenio posebice važnim za ostvarenje cilja prema jedinstvu, ističući da se u "današnjemu sekulariziranom svijetu sve više postavlja pitanje smisla života", te kako je, nažalost, "u svijetu prisutno mnogo konflikata gdje kršćani imaju veliku ulogu pomoći u rješavanju problema".

"Luteranski i rimokatolički teolozi otvorili su još jednu stranicu temeljnog konsenzusa biblijskog učenja o opravdanju vjerom i o milosti, a to ima povijesno ekleziološko značenje", rekao je svećenik Berić, ističući da Dan reformacije "koji slavimo na petu godišnjicu od potpisivanja izjave u Ausburgu ima veliko značenje za ekumenski dijalog kao korak ka jedinstvu svih kršćana".

U propovijedi je rekao da Europska unija mora pronaći "nove putove koji će dovesti do otvaranja, susreta, dijaloga među državama članicama kako bi se ostvarila Europa slobode, pravde, solidarnosti i tolerancije".

Na svečanom bogoslužju bili su nazočni i predstavnici ostalih vjerskih zajednica, te političkog i kulturnog života Osijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙