FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva: i uz pad dobiti, rezultati zadovoljavajući

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Farmaceutska grupacija Pliva u prvihje devet ovogodišnjih mjeseci zabilježila pad operativne dobiti za 14posto, na 135 milijuna dolara, no obzirom da je to posljedicaizvanrednih troškova, rezultati poslovanja iz promatranog razdoblju suzadovoljavajući i govore da bi se do kraja godine trebao ostvaritiplanirani rezultat.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Farmaceutska grupacija Pliva u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci zabilježila pad operativne dobiti za 14 posto, na 135 milijuna dolara, no obzirom da je to posljedica izvanrednih troškova, rezultati poslovanja iz promatranog razdoblju su zadovoljavajući i govore da bi se do kraja godine trebao ostvariti planirani rezultat.

Istaknuo je to na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata predsjednik Uprave Plive Željko Čović, pojasnivši da bi bez negativnog utjecaja tečaja dolara, jednokratnog troška podešavanja zaliha te troškova na novi lijek na američkom tržištu Sanctura, operativna dobit bila 11 posto veća nego lani, odnosno iznosila bi 175,2 milijuna dolara. Bruto je dobit u tom razdoblju povećana za 4,8 posto, na 479,8 milijuna USD, dok je neto dobit smanjena za 10,5 posto, na 135,4 milijuna USD.

Ukupni prihodi grupe Pliva u tom su razdoblju povećani za 5 posto, na 804 milijuna USD, a prodaja je rasla za 6 posto, na 676 milijuna USD, pri čemu je najveći generator, s rastom od 7 posto, na 540,6 milijuna USD, bila farmaceutika, rekao je Čović.

Najveći porast prodaje Pliva je u tom razdoblju zabilježila na tržištima zapadne Europe (za 29 posto, na 113 milijuna USD) te SAD-a (za 23 posto, na 161 milijuna USD), dok je rast na 'domaćem' tržištu središnje i istočne Europe iznosio 5 posto (na 264 milijuna USD). Čović je posebice izdvojio tržišta Italije, koje bilježi rast prodaje za čak 112 posto i koje bi uskoro moglo ući među prvih pet najznačajnijih tržišta za Plivu, te Velike Britanije, s rastom od 81 posto.

Za ta,'zapadna tržišta', središte Plivine proizvodnje u buduće će biti Zagreb, u kojem se u naredne 3 do 4 godine planira značajno povećanje proizvodnih kapaciteta, a uslijed toga i smanjenje troškova te rast profitabilnosti, rekao je Čović.

Rast Plivine prodaje na hrvatskom tržištu iznosio je blagih 7 posto, što je Čović pojasnio racionalizacijom proizvodnog portfelja te smjernicama Vlade za prepisivanje antibiotika. Dodao je kako problem s plaćanjem lijekova u Hrvatskoj, koje se danas obavlja nakon oko 200 dana, prijeti da, ukoliko se ne pronađe način financiranja nastalih dugova, uskoro dođe do 'pucanja lanca' opskrbe zdravstva lijekovima.

Čović je predstavio i novi organizacijski te menadžerski ustroj Plive, odnosno podjelu poslovanja na generički i 'proprietary' segment (vlastitih lijekova), o čemu je odlučivao jučer Nadzorni odbor Plive. Tako je za predsjednika i glavnog izvršnog direktora Odyssey Pharmaceuticals, Plivine kompanije za proprietary poslovanje imenovan Wayne Yetter. Za glavnog direktora Plivinog generičkog poslovanja, pak, imenovan je Mike Urwin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙