FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSHOVA POBJEDA POTICAJ ZA ULAZAK NORVEŠKE U EU

OSLO, 4. studenog 2004. (Hina/AFP) - Ponovni izbor Georgea W. Busha zapredsjednika SAD mogao bi ubrzati pristupanje Norveške Europskoj unijijer ta skandinavska zemlja strahuje da će se naći između jednostraneameričke politike i europskog suprotnog stajališta.
OSLO, 4. studenog 2004. (Hina/AFP) - Ponovni izbor Georgea W. Busha za predsjednika SAD mogao bi ubrzati pristupanje Norveške Europskoj uniji jer ta skandinavska zemlja strahuje da će se naći između jednostrane američke politike i europskog suprotnog stajališta.

Jedna od političkih figura koja je na referendumu 1994. godine bila protiv pristupanja EU-u, premijer Kjell Magne Bondevik danas vidi priliku da se priključi Europi koja, "ako već ne govori jednim glasom, govori konkretnije".

"Ako već mora nastati jaz između dvije strane Atlantika, mnogi u Europi, uključujući i mene, vide potrebu za tješnjom suradnjom na europskoj razini", kazao je Bondevik.

"Ta bi se rasprava mogla nastaviti ako se američka politika, koja ne pridaje veliku važnost savezu s Europom, također nastavi", dodao je.

"Čudno je vidjeti kako je premijer sada jasan u svojoj kritici glavnih linija američke politike. To je bilo gotovo nezamislivo prije četiri godine u nekoj zemlji članici NATO-a", tvrdi analitičar Espen Barth Eide s Norveškog instituta za međunarodne poslove. "Ponovni izbor Busha je loš za Norvešku, ali dobar za norveško 'da' EU-u", dodao je.

Norveška je do sada bila više usmjerena prema NATO-u, čija je članica, dok je EU-u odbila pristupiti dva puta - na referendumima održanima 1972. i 1994. godine.

No, stvari bi se sada mogle promijeniti: dok ova napredna i bogata zemlja nema što očekivati od Bruxellesa na ekonomskom polju, mogla bi dosta dobiti članstvom u EU koje bi je spasilo od marginaliziranja na međunarodnoj sceni.

Barth Eide smatra da je za rješavanje europskog pitanja za Norvešku potreban poticaj izvana. "Kandidatura Islanda za članstvo u EU moglo bi biti taj poticaj, ali sada bi ponovni izbor Busha moglo biti baš to", dodao je Barth Eide.

Nedavno ispitivanje javnog mnjenja u Norveškoj pokazalo je porast broja pristaša EU: 49,1 onih koji su "za" i 37,7 onih koji su "protiv".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙