FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH TRAŽI POTPORU SVIH AMERIKANACA

WASHINGTON,3. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushosvojio je u srijedu drugi mandat u Bijeloj kući u utrci sdemokratskim kandidatom Johnom Kerryjem i zatražio potporu svihAmerikanaca u borbi protiv terorizma i realizaciji socijalnihciljeva.
WASHINGTON,3. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush osvojio je u srijedu drugi mandat u Bijeloj kući u utrci s demokratskim kandidatom Johnom Kerryjem i zatražio potporu svih Amerikanaca u borbi protiv terorizma i realizaciji socijalnih ciljeva.

"Da bismo ovu zemlju učinili snažnijom i boljom trebat ću vašu potporu i radit ću da je zaslužim," rekao je Bush u svom pobjedničkom govoru u Washingtonu.

Bush je govorio samo sat vremena nakon što je Kerry govoreći u Bostonu javnosti priznao poraz i čestitao Bushu na pobjedi.

Bush je kazao kako je novi mandat prigoda da se pruži ruka cijeloj zemlji, podijeljenoj ogorčenom predsjedničkom predizbornom kampanjom koju su vodili on i njegov protivnik Kerry. "Kada smo složni i radimo zajednički, nema granica veličini Amerike", rekao je Bush oduševljenim pristašama.

Javni nastupi Busha i Kerryja označili su kraj kampanje koja je uglavnom protekla u znaku nacionalne sigurnosti, borbe protiv terorizma i rata u Iraku, uz domaća pitanja poput zapošljavanja i zdravstvene skrbi.

Bush je obećao da će u drugom mandatu svim snagama nastaviti borbu protiv terorizma i za uspostavu demokracije u Iraku i Afganistanu. "Vodit ćemo ovaj rat protiv terorizma svim sredstvima naše nacionalne moći tako da djeca mogu živjeti u slobodi i miru", rekao je on.

Bush je samo naznačio svoj program za drugi mandat govoreći da će nastaviti poticati ekonomski napredak, reformirati porezni sustav, ojačati mirovinski sustav za sljedeću generaciju te podržavati vrijednosti obitelji i vjere.

Kerry je u svom govoru pozvao Busha da više pozornosti posveti suosjećajnom elementu svog "suosjećajnog konzervativizma", političkoj devizi pod kojom je dobio izbore 2000.

"Amerika treba jedinstvo i čezne za znatnijom mjerom suosjećajnosti", rekao je on. "Nadam se da će predsjednik Bush u nadolazećim godinama unaprijediti te vrijednosti".

S 20 izborničkih glasova koje je dobio u Ohiou Bush je ukupno osvojio 274 glasova izbornika što je više od 270 potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima. Kerry je osvojio 252 glasa izbornika, a još se ne zna tko će dobiti savezne države Iowu i New Mexico, ali to više ne igra nikakvu ulogu.

Bush je dobio 51 posto glasova birača na nacionalnoj razini ili preko 3 milijuna više nego Kerry što bi trebalo osigurati snažniju legitimnost njegovom drugom mandatu u Bijeloj kući nego što ga je imao prvi. Na izborima 2000. Bush je pobijedio Ala Gorea osvojivši dovoljan broj glasova izbornika, ali je osvojio manje glasova birača.

Kerryjevo priznanje poraza prekinulo je nagađanja da bi izbori u Ohiou mogli završiti na sudu i u dugom prebrojavanju glasova birača kako se dogodilo na Floridi na izborima 2000.

Bushova republikanska stranka povećala je većinu koju uživa u Zastupničkom domu i Senatu američkog Kongresa što bi trebalo omogućiti Bushu da lakše ostvari svoj konzervativni program smanjivanja poreza, a možda i da imenuje jednog ili više novih sudaca američkog Vrhovnog suda.

Republikanci će imati najmanje 54 od 100 mjesta u Senatu, tri više nego što su imali, i ojačati većinu od 229 zastupnika u Zastupničkom domu koji ima 435 mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙