FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKI DRŽAVNICI ČESTITAJU BUSHU

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Čestitke državnika sa svih stranasvijeta stižu u srijedu američkom predsjedniku Georgeu Bushu, koji jeodnio izbornu pobjedu nad demokratskim izazivačem Johnom Kerryem.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Čestitke državnika sa svih strana svijeta stižu u srijedu američkom predsjedniku Georgeu Bushu, koji je odnio izbornu pobjedu nad demokratskim izazivačem Johnom Kerryem.

Čestitajući izbornom pobjedniku, glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je Busha da blisko surađuju na rješavanju svjetskih problema.

"Glavni tajnik izražava predanost nastavku suradnje s predsjednikom Bushom i njegovom vladom na svim pitanjima s kojima se suočava UN i cijeli svijet", rekao je glasnogovornik UN-a Fred Eckhard.

Annan je nedavno izjavio da je američka invazija na Irak bila ilegalna, a bio je kritičan prema Bushovoj administraciji zbog protivljenja međunarodnim nastojanjima oko globalnog zatopljenja i ratnih zločina.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi u čestitki Bushu kaže da će se Europa zalagati za jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama.

"Vjerujemo da će tijekom njegova drugog mandata Sjedinjene Države i cijeli svijet uživati u političkoj stabilnosti i kolektivnoj sigurnosti, za koju smo dali sve od sebe", stoji u priopćenju šefa vlade Europske unije.

Uz dobre želje, Prodi podsjeća na potrebu poštivanja međunarodnih načela, osvrćući se tako na brojne kritike američkog unilateralizma koji je opterećivao transatlantske odnose tijekom Busheva prvog mandata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin oduševljen je rezultatima američkih predsjedničkih izbora. "Mogu samo izraziti oduševljenje što se Amerikanci nisu dali zastrašiti i što su donijeli jednu moguću razumnu odluku", izjavio je Putin.

Čestitkama se pridružio i njemački kancelar Gerhard Schroeder rekavši da će nastaviti s jačanjem dosadašnje bliske suradnje. "To je u interesu SAD-a, Njemačke i cijele Europe", istaknuo je Schroeder.

"Bush će nastaviti s politikom koja čini SAD braniteljem i promicateljem slobode i demokracije", poručio je talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Njegov španjolski kolega Jose Luis Rodrigez Zapatero izrazio je predanost svoje vlade suradnji sa Bushom.

"Bush je u teškim vremenima pokazao da je istinski vođa svog naroda i birači su to prepoznali....On je neupitni prijatelj Češke i simbolizira sve ono najbolje u američkoj tradiciji - slobodu, optimizam, individualizam, liberalnu ekonomiju i konzervativne vrijednosti koje su mi vrlo bliske", izjavio je češki predsjednik Vaclav Klaus.

Bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Pasi nada se da će Bushov reizbor produbiti veze SAD-a i Europe, a glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona da će se pozitivno odraziti na plan odvajanja od Palestinaca.

"Nema sumnje da je predsjednik Bush dobar prijatelj Izraela i da su odnosi s izraelskim premijerom i vladom dobro poznata stvar. Isto tako, nema sumnje da će to ubrzati naše poteze na teškom putu primjene plana razdvajanja", rekao je glasnogovornik Raanan Gissin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙