FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradski nadbiskup Hočevar u Požegi

POŽEGA, 3. studenog 2004. (Hina) - U povodu proslave 80. obljetniceutemeljenja Beogradske nadbiskupije te imenovanja franjevca IvanaRafaela Rodića, rodom iz Požege, za prvoga beogradskog nadbiskupadanas je Požešku biskupiju posjetio beogradski nadbiskup StanislavHočevar i susreo se s požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem.
POŽEGA, 3. studenog 2004. (Hina) - U povodu proslave 80. obljetnice utemeljenja Beogradske nadbiskupije te imenovanja franjevca Ivana Rafaela Rodića, rodom iz Požege, za prvoga beogradskog nadbiskupa danas je Požešku biskupiju posjetio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i susreo se s požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem.

Govoreći o položaju katoličkih vjernika u Beogradskoj nadbiskupiji, Hočevar je istaknuo kako je katoličke vjernike zbog velike "raspršenosti" po južnoj Srbiji vrlo teško okupiti te da su oni danas uglavnom u tešku socijalnom položaju.

"Iako su vrlo odani Crkvi, često upravo zbog velikog siromaštva ne mogu doći na mise u župne crkve. Karakteristično je i da naši vjernici pripadaju različitim nacionalnostima, no meni je drago da unatoč tomu među njima postoji veliko zajedništvo i ljubav prema Crkvi", rekao je nadbiskup Hočevar. Napomenuvši kako je sada jedno od ključnih pitanja kako organizirati vjeronauk u školama, istaknuo je kako je najveća zapreka što je u školama malen broj katoličke djece. "Iako vlada službeno to potpuno tolerira, problem je što je među ljudima prošlost još vrlo živa pa i roditelji i djeca osjećaju strah, a nailaze i na nerazumijevanje većinskog stanovništva", izjavio je nadbiskup. Dodao je kako redovito kontaktiraju s desetak tisuća katoličkih vjernika.

Odnosi Beogradske nadbiskupije i SPC-a su u pozitivnu usponu, no to ne znači da je teškoća malo, ali se one uklanjaju "u hodu", istaknuo je i dodao da se boljom suradnjom one i bolje vide. Nadbiskup Hočevar obišao je crkvu sv. Lovre te groblje sv. Ilije na kojem je pokopan prvi beogradski nadbiskup. S domaćinima je razgovarao i o pripremama za proslavu 80. obljetnice Beogradske nadbiskupije u kojoj danas živi više od 30 tisuća katolika, i koja želi biti most zajedništva i dijaloga u kršćanskim crkvama, ali i društvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙