FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novom ljubljanskom nadbiskupu čestitke Drnovšeka i Janše

LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Novom ljubljanskom nadbiskupu AlojzuUranu imenovanom u ponedjeljak na tu dužnost pristižu čestitke, ameđu prvima su ih uputili predsjednik Janez Drnovšek i najvjerojatnijimandatar za sastav nove vlade Janez Janša.
LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Novom ljubljanskom nadbiskupu Alojzu Uranu imenovanom u ponedjeljak na tu dužnost pristižu čestitke, a među prvima su ih uputili predsjednik Janez Drnovšek i najvjerojatniji mandatar za sastav nove vlade Janez Janša.

Drnovšek je izrazio zadovoljstvo što je "na to odgovorno mjesto imenovana osoba koja izuzetno dobro razumije i poznaje vjerski život u Sloveniji, među Slovencima u inozemstvu i iseljeništvu". U čestitci je dodao da je nakon odlaska ranijeg nadbiskupa Franca Rodea na visoku dužnost u Vatikan, čelni položaj u Rimokatoličkoj crkvi u Sloveniji povjeren Alojzu Uranu čime su osigurani svi uvjeti za nastavak konstruktivnog dijaloga između države i rimokatoličke crkve.

Janez Janša je, priopćeno je iz njegove stranke Slovenskih demokrata (SDS), izrazio i želju za suradnjom i "sređenim odnosima između države i crkve u skladu s ustavom".

Prema crkvenim izvorima imenovanje Urana novim ljubljanskim nadbiskupom jedan je od dva najvažnija događaja u slovenskoj katoličkoj crkvi ove godine (drugi je imenovanje Rodea predstojnikom vatikanske kongregacije za redovnike u prvoj polovici ove godine).

Liberalni svjetovni mediji čine razliku između bivšeg i sadašnjeg nadbiskupa. Za Rodea se tijekom sedam godina koje je proveo na mjestu nadbiskupa i slovenskog metropolita govorilo da je "konzervativac" koji je dolazio u sukobe s državom i liberalnom javnošću, dok Urana drže pripadnikom umjerenih među domaćim svećenstvom.

Uran, kojemu je čestitao i njegov prethodnik Rode, u prvome razgovoru s novinarima rekao je da vođenje ljubljanske nadbiskupije preuzima u vrijeme kad Slovenija i cijela Europa doživljavaju "krizu humanizma, ljudskosti i prvenstveno duhovnih vrijednosti". U Sloveniji se to ogleda u velikoj prisutnosti alkoholizma, droge i samoubojstava, rekao je te spomenuo i "demografsku krizu" u Sloveniji u kojoj je lani rođeno najmanje djece otkako se takvi demografski podaci prate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙