FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA UTORAK, 26. LISTOPADA

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 26. listopada.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 26. listopada.

ZAGREB - Drugog i završnog dana rada Regionalne ministarske konferencije zemalja jugoistočne Europe "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini" sudionicima će se uvodno obratiti potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, a nakon nekoliko izlagača, među kojima će biti i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek, govor će održati i hrvatski premijer Ivo Sanader (Hotel Opera s početkom u 9:00 sati). U preostala dva radna zasjedanja konferencije govorit će se o ulozi vlade i programima rada za bolju lokalnu upravu te mogućnostima doprinosa međunarodne zajednice u pružanju potpore djelotvornom demokratskom upravljanju na lokalnoj razini. Dvodnevni skup trebao bi završiti usvajanjem zajedničke ministarske deklaracije i potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o preuzetim obvezama za stvaranje djelotvornog demokratskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Zaključna konferencija za novinare održat će se u 14:00 sati.

BERLIN - Izaslanstvo Hrvatskog sabora boravi u posjetu Njemačkoj. U sastavu izaslanstva su Ivan Jarnjak, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, i zastupnici Tomislav Čuljak, Nikola Mak i Luka Roić koji su gosti skupine njemačko-hrvatskog prijateljstva u Bundestagu i sastaju se s dužnosnicima njemačkog parlamenta i vlade.

TIRANA - Izaslanstvo MORH-a na čelu s ministrom Berislavom Rončevićem boravi u službenom posjetu Albaniji gdje će ga primiti albanski predsjednik Alfred Moisiu. Teme razgovora izaslanstva s albanskim dužnosnicima su bilateralna suradnja na području obrane, suradnja u okviru Američko-jadranske povelje i stanje sigurnosti u regiji.

SRIJEMSKA MITROVICA - Središnja proslava 1700 godina srijemskih mučenika, koja se održava na svetkovinu sv. Dimitrija. Misno slavlje predvodit će kardinal Dionigi Tettamanzi, milanski nadbiskup, zajedno s 40-ak visokih crkvenih dužnosnika, kardinala, nadbiskupa i biskupa iz RH, SiCG, BiH, Slovenije, Makedonije Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja te oko 200 svećenika. Očekuje se dolazak oko 10.000 hodočasnika.

LJUBLJANA - Bugarski predsjednik Georgi Prvanov doputovat će u utorak u trodnevni posjet Sloveniji tijekom kojeg će se sastati s predstavnicima sadašnje i buduće vlade, te sudjelovati na regionalnoj poslovnoj konferenciji na Bledu koja se tradicionalno održava u ovo doba godine, u prisutnosti poslovnih ljudi i političara iz zemlje i inozemstva. Prvanova će prvog dana posjeta primiti predsjednik Janez Drnovšek, a odvojeno će se sastati i s novim predsjednikom parlamenta Francom Cukjatijem. Nakon Slovenije Prvanov će otputovati u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj.

BEOGRAD - Nastavlja se suđenje u procesu protiv sedamnaestero optuženih za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara 1991. godine iskazima svjedoka Dragutina Berghofera i Hajdara Dodaja.

BERLIN - Sastanak njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

JERUZALEM - Glasovanje u Knessetu, izraelskom parlamentu, o planu izraelskog premijera Ariela Sharona za povlačenje iz Gaze. Izraelski premijer podnio je u ponedjeljak svoj plan o povlačenju iz Gaze na raspravu i ključno glasovanje u parlamentu, suočen sa snažnim protivljenjem krajnje desnice, prijetnjama njegovoj vladajućoj koaliciji i upozorenjima da bi moglo doći do građanskih sukoba. Očekuje se da će zastupnici odobriti prvu evakuaciju naselja na teritorijima okupiranim u Bliskoistočnom ratu 1967. na kojima Palestinci žele uspostaviti svoju državu. Sharonov plan poziva na uklanjanje svih židovskih naselja u Gazi, kojih je tamo 21, i četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali, odnosno ukupno 8.000 ljudi, 2005. godine. Palestinci smatraju da će taj plan, koji uživa potporu SAD-a, totalno uništiti mirovne pregovore i ostaviti im samo osiromašenu Gazu i raštrkane dijelove Zapadne obale i tako razbiti njihove težnje za državom.

STRASBOURG - Posljednji tjedni sastanak Europske komisije pod predsjedanjem Romana Prodija.

SEUL - Posjet američkog državnog tajnika Colina Powella Južnoj Koreji u sklopu njegove turneje po azijskim zemljama. Očekuje se da će u središtu razgovora s južnokorejskim dužnosnicima biti mogućnosti nastavka multilateralnih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, borba protiv terorizma i sigurnosno stanje u regiji.

- Tijekom jutra objavit ćemo tekst pod naslovom "Tržišno natjecanje: Usklađivanje s acquisom pri kraju".

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Renata Tomašević

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: 385 1 4808645

Fax: 385 1 4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙