FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAPI OPREZNO REAGIRAJU NA BUSHOVO VODSTVO NA IZBORIMA

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Bliski istok, s izuzetkom Izraelacai pojedinih Iranaca, s oprezom je u srijedu primao rezultateameričkih izbora prema kojima bi predsjednik George W. Bush mogaoostati još četiri godine u Bijeloj kući.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Bliski istok, s izuzetkom Izraelaca i pojedinih Iranaca, s oprezom je u srijedu primao rezultate američkih izbora prema kojima bi predsjednik George W. Bush mogao ostati još četiri godine u Bijeloj kući.

Još jedan mandat predsjednika Busha mogao bi donijeti nove sukobe i nova krvoprolića na Bliskom istoku, bojazan je mnogih u regiji. Za Jasima Alija, analitičara iz Bahreina, naznaka Bushove pobjede "nije dobra vijest za Bliski istok. Bush bi to mogao uzeti kao znak uspjeha svoje vanjske politike u regiji i mogao bi zaoštriti svoja stajališta. U tom slučaju slijede nova ubijanja i krvoprolića".

"Još četiri godine znači da će (Bush) neumorno ratovati protiv takozvanog terorizma. Past će nove nevine žrtve. Osim ako se ne okruži trezvenijim ljudima ne znam što će se dogoditi", ocijenio je i Khaled Maeena, glavni urednik saudijskog dnevnika Arab News te kazao da su svi Saudijci s kojima je razgovarao razočarani.

S obzirom na činjenicu da je od početka rata u Iraku ubijeno više od 1.100 američkih vojnika i da je trenutno u toj zemlji još uvijek raspoređeno 138.000 američkih vojnika, ta je zemlja, u kojoj nemiri i sukobi ne prestaju, bila jednim od ključnih pitanja američke predizborne kampanje.

Unatoč tome, stanovnici Iraka prezauzeti su umjetnošću preživljavanja a da bi se bavili američkim izborima. Reuters prenosi izjave običnih ljudi kako se političar testira tek "kada dođe na vlast" ili uvjerenje da se "američka politika neće promijeniti, bilo da je na vlasti Bush ili Kerry".

Nabil Abu Rudeina, glavni savjetnik palestinskog predsjednika Jasera Arafata kazao je u Parizu da će palestinska vlast "surađivati s bilo kojom američkom administracijom" koja će "raditi na promicanju mirovnog procesa i primjeni mirovnih smjernica kako bi se omogućilo stvaranje palestinske države".

Abubakr al-Qirbi, ministar vanjskih poslova Jemena, države koja je surađivala sa SAD-om protiv islamskih militantata, upozorio je da je nakon 11. rujna bilo kršenja ljudskih prava Arapa i muslimana u Americi, ali je obećao nastavak suradnje s Washingtonom "bez obzira na to tko pobijedi".

U Iranu je Mohamad Ali Abtahi, savjetnik iranskog predsjednika Mohamada Khatamija, ocijenio da je Bushova pobjeda bolji izbor unatoč "pogrešnoj politici" koju je vodio i da "s pogreškama učinjenim na Bliskom istoku o toj regiji sada zna više od Kerryja kojemu treba i vremena i novca da dođe do istih zaključaka".

Od njegove je izjave odudarala slika tisuća Iranaca koji pale američke zastave uz povike "Smrt Americi - velikoj Sotoni", "Smrt korumpiranoj zapadnoj kulturi", ikonografiji kojom ta zemlja tradicionalno obilježava 25-godišnjicu opsade američkog veleposlanstva u vrijeme administracije predsjednika Jimmyja Cartera i talačke krize, a koja je ove godine pala baš u srijedu, na dan u koji se očekivalo proglašenje pobjednika američkih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙