FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekršajna prijava protiv odgovorne osobe vrtića "Kremenko"

SPLIT, 3. studenog 2004. (Hina) - Protiv odgovorne osobe, vlasnikasplitskog privatnog dječjeg vrtića "Kremenko", Županijska sanitarnainspekcija podnijet će prekršajnu prijavu zbog više nepravilnosti uradu koje su prouzročile širenje zaraze salmonelom, kojom je zaraženo20-ero djece i dvoje djelatnika, izjavila je danas sanitarnainspektorica dr. Maja Bakota.
SPLIT, 3. studenog 2004. (Hina) - Protiv odgovorne osobe, vlasnika splitskog privatnog dječjeg vrtića "Kremenko", Županijska sanitarna inspekcija podnijet će prekršajnu prijavu zbog više nepravilnosti u radu koje su prouzročile širenje zaraze salmonelom, kojom je zaraženo 20-ero djece i dvoje djelatnika, izjavila je danas sanitarna inspektorica dr. Maja Bakota.

Utvrđeno je, naime, kako kuhinja dječjeg vrtića ne ispunjava uvjete za higijenski ispravno pripremanje hrane za 99-ero djece, koliko ih ima u dječjem vrtiću, odnosno "nema dovoljno prostora za odvajanje čistog od nečistog".

Također, tri djelatnice u kuhinji, uključujući i kuharicu, nemaju položen tečaj higijenskog minimuma što je uvjet za rad u javnoj kuhinji, tj. nisu higijenski educirane, rekla je sanitarna inspektorica Bakota na konferenciji za novinstvo.

Osim toga, dječji vrtić nije registriran za primanje djece jasličke dobi, od kojih je jedno 11-to mjesečno dijete također zaraženo, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Mladen Smoljanović. Dodao je da će mjerodavni i zbog toga morati poduzeti odgovarajuće mjere.

Dosadašnja mikrobiološka analiza uzoraka potvrdila je nazočnost salmonele kod 13-ero djece i dvoje djelatnika, kazala je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije dr. Milka Brzović.Ostali uzorci još se ispituju.

"U uzorcima hrane čuvane u zamrzivaču, te u brisevima radnih površina, pribora i ruku djelatnika, nije potvrđena salmonela", kazala je dr. Brzović.

Najvažnije je, naglasila je, da od 27. listopada nema novooboljeljih, premda je mogućnosti zaraze bilo izloženo čak 83-oje djece.

Izvorište zaraze, naime, nije utvrđeno, no, pretpostavlja se da su klice salmonele, na sreću u maloj dozi, najvjerojatnije prenesene obrokom konzumiranim, u petak 22. listopada. Taj je obrok ranije pripremljen i do konzumiranja je bio neprikladno čuvan ili je došao u doticaj s površinama na kojima je ranije pripremano sirovo pileće meso ili jaja, zaraženi salmonelom, a koje nisu na primjeren način očišćene, kazala je dr. Brzović

Ne može se također utvrditi je li neka od djelatnica u kuhinji već bila kliconoša ili je i sama žrtva zaraze.

U vrtiću su uvedene mjere pojačanog higijenskog nadzora, a ostat će zatvoren do daljnjega, tj., dok se ne obavi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, te provedu sve potrebne higijenske mjere.

S posla su također udaljene tri djelatnice kuhinje, od kojih su dvije zaražene, zbog neudovoljavanja zakonskim uvjetima za zapošljavanje u javnoj kuhinji, potvrdila je sanitarna inspektorica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙