FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog salmonele i dalje zatvoren dječji vrtić "Kremenko"

SPLIT, 2. studenoga 2004. (Hina) - Splitski privatni dječji vrtić"Kremenko", u kojemu je 20-ero djece i nekoliko djelatnika prošlogatjedna zaraženo salmonelom, zatvoren je do daljnjega, potvrdila jesanitarna inspektorica Maja Bakota.
SPLIT, 2. studenoga 2004. (Hina) - Splitski privatni dječji vrtić "Kremenko", u kojemu je 20-ero djece i nekoliko djelatnika prošloga tjedna zaraženo salmonelom, zatvoren je do daljnjega, potvrdila je sanitarna inspektorica Maja Bakota.

"Kod petero djece za sada je potvrđena salmonela, a u uzorcima i brisevima radnih površina, pribora i ruku djelatnika za sada nismo dobili potvrđenu salmonelu ili nekog drugog uzročnika, no iz opreza vrtić će biti zatvoren dok se ne utvrde uzroci epidemije i ne obavi cjelokupna dezinfekcija svih prostora", rekla je inspektorica Bakota.

Tijekom jutra obavljeni su dodatni pregledi i ispitivanja uzoraka iz vrtića, čija će analiza biti dovršena idućih dana, a inspekcija je u stalnom kontaktu s Epidemiološkom službom i drugim stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo koji analiziraju uzorke.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Milka Brzović rekla je kako će svi dosadašnji rezultati javnosti biti objavljeni na sutrašnjoj konferenciji za novinare, no, naglasila je, "najvažnije je da nema novooboljelih".

Sumnja se da je zarazu prouzročio obrok konzumiran prošloga petka, 22. listopada, za ručak nakon povratka djece s izleta, a riječ je o pohanim oslićima, izjavila je dr. Brzović.

Za sada se zna da je 20-ero djece imalo tegobe, odnosno simptome salmonele, proljev, povišenu temperaturu i probavne smetnje i to, po riječima dr. Brzović, "srednjeg inteziteta". Kod petorice je potvrđena zaraza salmonelom.

Jedno je dijete hospitalizirano još 23. listopada, doznaje se od inspektorice Bakote, i još se nalazi u bolnici, ali zbog povišene temperature jer su simptomi zaraze prestali, a drugo dijete, hospitalizirano tijekom prošloga tjedna, pušteno je kući jučer. Svi ostali oboljeli liječe se ambulantno.

Uveden je i stalni sanitarno-higijenski nadzor kuhinje, a svi oboljeli djelatnici dobit će zamjenu dok potpuno ne ozdrave, što znači najmanje mjesec do dva, jer svi oboljeli nakon prestanka bolesti toliko dugo ostaju kliconoše.

Ravnateljica tog privatnog dječjeg vrtića Suzana Matutinović potvrdila je kako će se idućih dana obaviti dezinfekcija, te je najavila kako bi vrtić ponovno mogao biti otvoren do kraja tjedna.

U tom vrtiću do sada nije zabilježena pojava bilo kakve zarazne bolesti, a uzorci iz kuhinje redovito su se slali na analizu, te ravnateljica vjeruje da će sve proći bez težih posljedica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙