FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena praizvedba osuvremenjene "Carmen" u riječkom HNK

RIJEKA, 2.studenoga(Hina) - Premijerna izvedba "Carmen" Georgesa Bizetau režiji Jagoša Markovića, koji je tu predstavu nazvao glazbenomdramom, a ne operom jer je riječ o bitno skraćenoj i sažetoj inačicikoja je na programu riječkog HNK "Ivana pl. Zajca" 6. studenoga,najavljena je na današnjoj konferenciji za novinstvo.
RIJEKA, 2.studenoga(Hina) - Premijerna izvedba "Carmen" Georgesa Bizeta u režiji Jagoša Markovića, koji je tu predstavu nazvao glazbenom dramom, a ne operom jer je riječ o bitno skraćenoj i sažetoj inačici koja je na programu riječkog HNK "Ivana pl. Zajca" 6. studenoga, najavljena je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Marković je kazao da je temeljna zamisao te predstave bila prikazati Carmen ne kao "laku ženu" koja zavodi i upropaštava muškarce, nego kao nesretnu ženu. Rekao je da se libreto te opere danas već uobičajeno čita kao situacija u kojoj je glavna žena zavodnica, što se može posvuda pronaći, te da je želio pronaći drugu poruku tog djela. Izrazio je želju da takvo shvaćanje "Carmen" postane temeljem za buduće predstave.

Intendantica riječkog HNK Mani Gotovac, dramaturginja u predstavi, rekla je da je to pokušaj predstavljanja klasičnih djela današnjoj publici, odnosno stvaranja predstave kakvu bi njezini autori stvorili da žive danas. Posebno je istaknula rad dirigentice Nade Matošević, ustvrdivši da je ona iskazala golemu hrabrost, glazbeno krateći i sažimajući "Carmen".

Jadranka Jovanović, koja u premijernim izvedbama nastupa u naslovnoj ulozi, kazala je kako je nakon rada na riječkoj predstavi uvidjela da su sve dosadašnje "Carmen" u kojma je sudjelovala bile više ili manje površne u usporedbi sa sadašnjom.

Jadranka Jovanović je rođena u Beogradu, a "Carmen" je pjevala s Placidom Domingom te s Joseom Carrerasom u fantaziji o temi "Carmen", a u izvedbi toga djela nastupala je dvije godine u teatru Bunkha u Tokiju.

Scenograf riječke predstave je Željko Senečić, kojem je to prva suradnja s riječkom kućom. U predstavi će, među inima, nastupiti Sergej Kiseljev, Ivica Čikeš, Olga Kaminska, Anđelka Rušin i Ingrid Haller.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙