FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BARROSO NEĆE MIJENJATI PORTFELJE POVJERENIKA KOMISIJE

BRUXELLES, 21. listopada 2004. (Hina) - Budući predsjednik Europskekomisije Jose Manuel Durao Barroso ne namjerava popustiti predzahtjevima socijalista u Europskom parlamentu i neće mijenjatiportfelje povjerenika Komisije koji će biti u sastavu njegova timanakon afere s Roccom Buttiglioneom, objavljeno je u četvrtak nakonBarrosova sastanka sa šefovima skupina Europskog parlamenta.
BRUXELLES, 21. listopada 2004. (Hina) - Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso ne namjerava popustiti pred zahtjevima socijalista u Europskom parlamentu i neće mijenjati portfelje povjerenika Komisije koji će biti u sastavu njegova tima nakon afere s Roccom Buttiglioneom, objavljeno je u četvrtak nakon Barrosova sastanka sa šefovima skupina Europskog parlamenta.

"Svi imenovani povjerenici ostaju na mjestima koja su im povjerena. Neće biti nove podjele", rekao je novinarima nakon sastanka danski zastupnik Jens Peter Bonde, predsjednik skupine za neovisnost i demokraciju. Barroso je također izjavio kako je "uvjeren" da će, unatoč tomu što ne želi pristati na izmjene, od članova Europskog parlamenta uspjeti dobiti "veliku većinu" glasova za svoj tim, prenio je France presse.

"Uvjeren sam da ćemo dobiti veliku većinu glasova članova Europskog parlamenta", rekao je Barroso na konferenciji za novinare održanoj zajedno s predsjednikom skupštine, španjolskim socijalistom Josepom Borrellom.

Nasljednik Romana Prodija na mjestu predsjednika Komisije također je izjavio da će se "nova Komisija oštro protiviti bilo kakvom obliku diskriminacije utemeljenom na spolnoj orijentaciji, spolu ili vjerskim uvjerenjima", Europske je zastupnike pozvao da se potrude izbjeći veću institucijsku krizu u Europi te je podsjetio na mnoge izazove koji stoje pred EU-om, posebno na ratifikaciju Europskog ustava, izvijestio je Reuters.

Rocco Buttiglione ispričao se budućem predsjedniku Europske komisije zbog kontroverznih izjava o homoseksualnosti i braku te je priznao kako bi se Komisija trebala baviti pitanjima poput ljudskih prava i borbom protiv diskriminacije. "Riječi s emotivnim nabojem poput "grijeha" ne bi se trebale koristiti u političkim debatama. Ni na koji način nisam namjeravao povrijediti bilo čije osjećaje, posebno ne osjećaje žena i homoseksualaca", kaže se među ostalim u Buttiglioneovu pismu.

Skupina socijalističkih eurozastupnika na čelu s predsjednikom Martinom Schulzom odbacila je Barrosovo stajalište te inzistira na izmjeni Buttiglioneova portfelja u budućem sastavu Komisije. Buttiglione je imenovan na mjesto povjerenika za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost.

Europski parlament ne može uložiti veto na imenovanje pojedinaca na određene dužnosti, no iduće srijede može glasovanjem donijeti odluku o neprihvaćanju cijelog tima EU-ova izvršnog tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙