FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se kontrola paprike iz Mađarske

OSIJEK,31. listopada 2004.(Hina)) - Prvi rezultati analize mljevenepaprike uvezene u Hrvatsku od triju mađarskih proizvođača, čiji suuzorci jučer uzeti u velikim prodajnim centrima diljem Hrvatske,pokazali su da je količina aflatoksina pet do šest puta manja oddopuštene, koja je u Hrvatskoj 30 mikrograma po kilogramu, rekao jedanas privremeni ravnatelj Hrvatske agencije za hranu dr. BorisAntunović.
OSIJEK,31. listopada 2004.(Hina)) - Prvi rezultati analize mljevene paprike uvezene u Hrvatsku od triju mađarskih proizvođača, čiji su uzorci jučer uzeti u velikim prodajnim centrima diljem Hrvatske, pokazali su da je količina aflatoksina pet do šest puta manja od dopuštene, koja je u Hrvatskoj 30 mikrograma po kilogramu, rekao je danas privremeni ravnatelj Hrvatske agencije za hranu dr. Boris Antunović.

Mađarska vlada zabranila je 27. listopada prodaju većine robnih marki mljevene paprike u toj zemlji nakon što je otkriven otrov koji bi mogao uzrokovati rak jetara i sterilitet.

Dr. Antunović izjavio je za Hinu kako inspekcijske službe Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i dalje uzimaju uzorke paprike za analizu, te da će javnost o svim rezultatima biti obaviještena.

U međuvremenu, upozorio je, treba paziti kakva se paprika konzumira, gdje je kupljena i koje robne markice ima, te na papriku koja nema nikakav certifikat. Hrvatska, koja uvozi gotovo 90 posto mljevene paprike iz nekoliko zemalja, ove je godine iz Mađarske uvezla 50 tona mljevene paprike. To je velika količina, no najveći je dio uvezen u prva dva mjeseca ove godine, rekao je dr. Antunović.

Podsjetio je na nedavnu aferu u Mađarskoj vezanu uz pistaciju, gdje je također utvrđena prekomjerna količina aflatoksina, te je povučena s tržišta, a uvezena je iz Iraka.

Aflatoksin je proizvod gljivica. Budući da se može pojaviti i u stočnoj hrani, opasan je i za životinje, u kojih se javljaju iste bolesti kao i u ljudi, rekao je dr. Antunović.

Hrvatsku agenciju za hranu osnovala je Vlada. Otvorena je u Osijeku 11. listopada, a glavna joj je zadaća upozoriti na opasnost vezanu uz prehrambene proizvode, rekao je dr. Antunović, dodajući kako je, kad je riječ o mljevenoj paprici na hrvatskom tržištu i mogućoj opasnosti, u stalnoj vezi s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙