FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: NOVE MJERE ZA IZBJEGAVANJE INCIDENATA NA MORU

LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Slovenska vlada u četvrtak jeprihvatila nove mjere za sprečavanje hrvatsko-slovenskih incidenata namoru, među kojima i one koji se odnose na uplovljavanje stranih vojnihplovila u zonu kontrole slovenske policije, javila je slovenskaagencija STA, koja se poziva na priopćenje za javnost izdano nakonredovne tjedne sjednice vlade.
LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila nove mjere za sprečavanje hrvatsko-slovenskih incidenata na moru, među kojima i one koji se odnose na uplovljavanje stranih vojnih plovila u zonu kontrole slovenske policije, javila je slovenska agencija STA, koja se poziva na priopćenje za javnost izdano nakon redovne tjedne sjednice vlade.

Jedna od novih mjera odnosi se na postupanje pomorske policije u slučajevima kad se opazi "strano vojno plovilo koje je uplovilo u zonu nadzora slovenske policije bez odgovarajuće dozvole slovenskog ministarstva obrane".

U takvim slučajevima, navodi se u priopćenju, postaja pomorske policije u Kopru takav brod "upozorava na činjenicu da se nalazi na području nadzora slovenske policije i da ga mora odmah napustiti".

Takve će incidente pomorska policija dokumentirati i o tome obavješćivati sve mjerodavne organe u Sloveniji, navodi se u priopćenju vlade, čije pune ingerencije završavaju sa sutrašnjom konstituirajućom sjednicom novog parlamenta izabranog na izborima 3. listopada.

Nadalje, vlada je nadležnim organima naredila da izvode mjere iz svoje nadležnosti u skladu s međunarodnim obvezama Slovenije glede miroljubivog rješenja otvorenih pitanja i u skladu s dogovorima o izbjegavanju incidenata. Isto tako, vlada istim organima daje naputak da se suzdržavaju mjera koje bi mogle odložiti ili onemogućiti sporazumno rješavanje pitanja razgraničenja.

Uz to, prenosi STA, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane mora osigurati da bude dostupan ribarski inspektor koji izvodi zadaće iz svoje nadležnosti u slučajevima kad hrvatski ribari love ribu u zoni slovenske kontrole mora.

Slovenska vlada je priopćila da policija u svim slučajevima postupa i u skladu s općevažećim načelima međunarodnog prava i međunarodnim ugovorima koji obvezuju Sloveniju, a istodobno vodi računa i o postignutom stupnju međusobne suradnje i već afirmiranu dobru praksu suradnje s hrvatskom policijom, prenosi STA.

Slovenska policija uvažava i Europski kodeks policijske etike, a naročito njegove naputke za policijsku intervenciju.

U ustanovljenim prekršajima u slovenskim teritorijalnim vodama policija sve mjere prilagođava konkretnim slučajevima, priopćila je vlada, prenosi STA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙