FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader rekao je danas na izbornoj konvenciji Mladeži HDZ-a, komentirajući predsjedničku utrku koja još nije službeno počela, da se HDZ ne boji ničega, pa ni aktualnog predsjednika države i predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića. Ocijenio je da je Mesić svojom nedavnom izjavom pokazao da se boji HDZ-a i da je napadom na njegovu predsjedničku kandidatkinju neočekivano rano pokazao veliku nervozu. Najavio je da će Vlada izbore raspisati u studenome i da će se najvjerojatniji održati 2. siječnja 2005. kako se ne bi održavali za božićnih blagdana. Jadranka Kosor, počasna predsjednica Mladeži HDZ-a, rekla je kako vjeruje da će pobijediti na predsjedničkim izborima.

ZAGREB - Ukupan izvoz Republike Hrvatske od siječnja do rujna ove godine bio je 35, 291 milijardu kuna, a u istom razdoblju 2003. godine 30,138 milijardi kuna, objavio je danas Ured za odnose s javnošću hrvatske Vlade, pozivajući se na Državni zavod za statistiku. Istodobno je uvoz bio 73,595 milijardi kuna, a u istom razdoblju prošle godine 69,065 milijardi kuna. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 38,304 milijarde kuna, što je u odnosu prema istom razdoblju 2003. manje za 624 milijuna kuna. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 47,9 posto, a u istom razdoblju 2003. godine 43,6 posto, što znači da je vanjskotrgovinski deficit od siječnja do rujna 2004. smanjen za 4,3 posto u odnosu prema istom razdoblju godine 2003.

ZAGREB - Izaslanici Mladeži Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na izbornoj su konvenciji, održanoj danas pod geslom "Snaga moderne Hrvatske", ponovno za nacionalnu predsjednicu izabrali Margaretu Mađerić koja je tu dužnost obnašala i do sada. Na konvenciji je, među ostalim, izabrano pet nacionalnih dopredsjednika HDZ-ove Mladeži, pet članova Predsjedništva, 30 članova Nacionalnog odbora i pet članova Nadzornog odbora Mladeži. U radu izborne konvencije sudjelovalo je oko tisuću izaslanika iz Hrvatske i iseljeništva.

SPLIT - Na splitskome groblju Lovrincu pokopan je danas Zdenko Runjić, istaknuti skladatelj mnogobrojnih hitova zabavne glazbe, koji je umro u srijedu u 62. godini u Bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Jednog od najplodnijih autora zabavne glazbe, koji je skladao više od 600 skladbi, ispratilo je mnoštvo prijatelja, suradnika, javnih osoba i građana. Runjić je ispraćen i pjesmom "Galeb i ja", koju je izvela klapa "Puntari", a crkveni obred predvodio je don Ivan Grubišić. Počast na groblju odao mu je i hrvatski premijer Ivo Sanader. U splitskome HNK održana je komemoracija.

VUKOVAR - Vjernici Đakovačko-srijemske biskupije danas su u Vukovaru bili na Petome spomen-hodočašću, održanom pod geslom "Ubijeliše svoje haljine u krvi Jaganjčevoj". Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata vjernici, koji su stigli iz svih dekanata i župa Đakovačke i srijemske biskupije. Svečanu euharistiju u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio je biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić. Molilo se za mir, povratak prognanika, za napaćene i u ratu stradale, te za sve one koji teško žive.

ZAGREB - Dani crnogorske kulture u Hrvatskoj pod nazivom "Lučindanski susreti 2004." nastavljeni su danas u Zagrebu Lučindanskim druženjem na kojemu su predstavljene crnogorske knjige, filmovi i pjesničko stvaralaštvo. Dani crnogorske kulture pod nazivom "Lučindanski susreti 2004.", koji se održavaju pod pokroviteljstvom hrvatskog ministra kulture, počeli su 16. listopada, a završavaju 6. studenoga. U zagrebačkoj Kinoteci danas su se okupili predstavnici manjine iz Hrvatske i Slovenije, te sestrinskih društava crnogorskih Muslimana. Osim pokrovitelja Susreta, ministra kulture Bože Biškupića, nazočni su bili i predstavnici hrvatske vlasti te dužnosnici Crne Gore, među kojima i ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

OSIJEK - U povodu Dana reformacije, 31. listopada, na Evanđeosko-teološkom fakultetu u Osijeku večeras je završen dvodnevni znanstveni skup "Reformacijska misao i utjecaj - nekad i danas" na kojem su sudjelovali istaknuti teolozi iz Hrvatske i Europe. Središnja proslava Dana reformacije u Hrvatskoj održat će se sutra u povijesnoj evangeličkoj luteranskoj crkvi u Osijeku, gdje će bogoslužje predvoditi evangelički župnik Branko Berić i seniorka Seja Uimomenen.

VUKOVAR - U prometnoj nesreći koja se oko 10,30 sati dogodila u Vukovaru poginuo je šestogodišnji B.A. iz Vukovara, priopćila je iz vukovarska policijska postaja. Dječak je poginuo u trenutku kada je na njega u Ulici Savezne Republike Njemačke, zbog neprilagođene brzine, naletjelo osobno vozilo "vento" vukovarskih oznaka kojim je upravljao devetnaestogodišnji Z.V. iz Vukovara.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena ove godine završava u noćas, u nedjelju 31. listopada, u tri sata ujutro. Ljeno računanje vremena završava tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙