FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Gavelli otkriveno spomen-poprsje Svena Laste

ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - U povodu današnje proslave 50.obljetnice Dramskog kazališta "Gavelle", u atriju tog kazalištapostavljeno je spomen-poprsje istaknutoga hrvatskog dramskog umjetnikaSvena Laste, jednog od utemeljitelja tog kazališta i aktivnogsudionika Domovinskog rata.
ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - U povodu današnje proslave 50. obljetnice Dramskog kazališta "Gavelle", u atriju tog kazališta postavljeno je spomen-poprsje istaknutoga hrvatskog dramskog umjetnika Svena Laste, jednog od utemeljitelja tog kazališta i aktivnog sudionika Domovinskog rata.

Poprsje Svena Laste izradio je akademski kipar Stjepan Gračan, a pred mnogobrojnim uzvanicima otkrio ga je prvi ravnatelj "Gavelle", hrvatski književnik Pero Budak.

Isto takvo poprsje postavljeno je prije nekoliko godina u Sunji, a naručio ga je i tada otkrio ratni zapovjednik Svena Laste, umirovljeni general Slobodan Praljak. Spomen-poprsje postavljeno danas u atriju "Gavelle" dijelom je dar Slobodana Praljka, jer je prema autorskom pravu to kazalište financiralo odljev.

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić podsjetio je na svečanosti da je Sven Lasta bio jedan od utemeljitelja tog kazališta, u kojemu je na današnji dan 1954. odigrana prva predstava - "Golgota" Miroslava Krleže. Postavljanjem toga spomen-poprsja Sven Lasta uvrstio se među zaslužne hrvatske dramske umjetnike koji su odigrali veliku ulogu u utemeljenju tog kazališta. Na djelu tih velikana hrvatskoga glumišta nastavio se rad tog kazališta do danas, istaknuo je Stazić.

O hrabrosti Svena Laste, o njegovom sudjelovanju u Drugome svjetskom ratu te u već podmaklim godinama u Domovinskom ratu nazočnima na svečanosti u "Gavelli" govorio je Slobodan Praljak. O suradnji i prijateljstvu sa Svenom Lastom govorio je dramski umjetnik Pero Kvrgić, a glumica Anja Šovagović Despot pročitala je Lastin zapis pod nazivom "Piše Sunja Vukovaru".

Sven Lasta (1925.-1996.) bio je član hrvatskih partizanskih kazališnih družina, 1948. završio je Zemaljsku glumačku školu, a od 1948. do 1953. bio je član zagrebačkoga HNK i do 1965. "Gavelle". Zatim radi kao slobodan umjetnik i pedagog na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Proslava 50. obljetnice "Gavelle" nastavlja se večeras prigodnim programom koji počinje u 19,30 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙