FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FISCHER: HRVATSKA MOŽE BITI SIGURNA U POTPORU AUSTRIJE

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska na svom putu u Europskuuniju može biti uvjerena u punu potporu Austrije, koja se zalaže dapregovori oko članstva počnu sljedeće godine, ali i da se vodestručno, rekao je u srijedu u Zagrebu austrijski predsjednik HeinzFischer.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska na svom putu u Europsku uniju može biti uvjerena u punu potporu Austrije, koja se zalaže da pregovori oko članstva počnu sljedeće godine, ali i da se vode stručno, rekao je u srijedu u Zagrebu austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Fischer je to rekao u izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, na čiji poziv boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

"Predsjednik Mesić, ali i cjelokupno stanovništvo Hrvatske, mogu biti uvjereni da će Austrija dati punu podršku Hrvatskoj na putu u EU i zalaže se za to da pregovori počnu sljedeće godine, ali i da se oni vode stručno, kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi za Hrvatsku", rekao je Fischer u zajedničkoj izjavi za novinare s Mesićem.

Što se bilateralnih odnosa tiče, Fischer i Mesić ustanovili su da se oni oduvijek zasnivaju na europskom, prijateljskom duhu, najavivši to i ubuduće. Fischer je podsjetio kako značajan dio stranih ulaganja u Hrvatsku dolazi iz Austrije, "što je dobro za obje zemlje".

Austrijski je predsjednik pozdravio praksu da se posljednjih godina redovito susreću predsjednici srednjoeuropskih zemalja i izrazio uvjerenje kako će činjenica da će domaćin tog sastanka iduće godine biti Hrvatska imati veliku važnost iz perspektive hrvatskog pridruživanja EU-u.

Stjepan Mesić pred novinarima je izrazio veliko zadovoljstvo razgovorima, naglasivši kako već sama činjenica da je austrijski predsjednik odabrao Hrvatsku za jedan od prvih službenih posjeta inozemstvu od preuzimanja dužnosti "pokazuje postignutu kvalitetu naših odnosa", iako postoji još prostora za napredak.

"Austrija i Hrvatska zemljopisno nisu susjedi, ali imamo u punom smislu dobrosusjedske odnose", kazao je Mesić. Hrvatski je predsjednik istodobno izrazio želju da se austrijsko tlo ubuduće ne koristi za unutarhrvatske probleme i da se prilikom obilježavanja godišnjica stradanja u 2. svjetskom ratu ne navlače odore i ističe znakovlje snaga koje nisu bile antifašističke.

Hrvatski predsjednik spomenuo je i gradišćanske Hrvate, rekavši kako ih smatra važnim čimbenikom dobrih odnosa dviju zemalja.

"Mi smo sasvim zadovoljni statusom hrvatske manjine u Austriji, koja je u punom smislu most suradnje naših dviju zemalja", rekao je predsjednik Mesić, potkrijepivši to stajalištem kako su oni "lojalni građani Austrije, ali i svjesni svojih hrvatskih korijena".

Mesić se Fischeru zahvalio na ponovljenoj potpori Austrije na putu približavanja Hrvatske EU-u, kao i na podršci koja je iz Beča stizala u trenucima kad je Hrvatska ostvarivala državnu samostalnost, te izrazio želju za što češćim održavanjem susreta hrvatskog i austrijskog predsjednika, jer smatra da će to pridonijeti daljnjem razvoju odnosa dviju zemalja.

Autrijskog predsjednika novinari su pitali i za komentar glasina iz Bruxellesa, prema kojima bi se pregovori Hrvatske o članstvu u EU vezali uz pregovore o članstvu Turske.

"U politici se treba držati činjenica, a činjenica je da nema nikakvih osnova da se u bilo kakvu vezu dovode pregovori koje će voditi Hrvatska o pristupu EU s onima koje će voditi Turska", naglasio je Fischer.

Hrvatska je, podsjetio je, jasno dobila odobrenje početi pregovore početkom 2005. godine, premda točan datum još nije utvrđen.

"Mislim da će ona u procesu pregovora imati veliku podršku, jer postoji logika da Hrvatska postane dijelom Europe", kazao je Fischer.

Istaknuo je kako je njegovo, ali i austrijsko, stajalište da pregovori o pristupu Turske uniji trebaju započeti, ali se ne smiju "na bilo koji način dovoditi u vezu pregovori Hrvatske i pregovori Turske, jer to ni na koji način ne bi bilo opravdano".

Austrijski predsjednik Heinz Fischer rekao je kako je njegova izjava o tome da bi bio voljan arbitrirati između Hrvatske i Slovenije oko pograničnog problema u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu pogrešno protumačena te da njegova arbitraža ne dolazi u obzir. "Mislim da je riječ o tome kako je moja izjava bila pogrešno shvaćena", rekao je Fischer, odgovarajući na novinarska pitanja nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Razgovor s novinarkom prije nekoliko dana, kako je rekao, bio je općenit, pri čemu je on naglasio kako "Austrija ima vrlo dobre odnose i s Hrvatskom i sa Slovenijom" ali da "nema razgovora" o tome da se on upušta u ulogu arbitra.

Predsjednik Mesić je rekao kako su odnosi Hrvatske i Slovenije dobri i kako dvije zemlje dobro surađuju u gospodarstvu. "Problema ima i to uglavnom s granicom, ali su ta pitanja rješiva", rekao je hrvatski predsjednik.

Podsjetio je da je Badinterova komisija utvrdila kako kopnene granice između nekadašnjih jugoslavenskih republika postaju državne granice novih država i kako najveći dio te granice sa Slovenijom nije sporan.

Na manjem dijelu, kako je rekao, postoje dvojbe sa slovenske strane, zbog čega Hrvatska predlaže da međudržavna stručna komisija "identificira svaki metar" spornog područja, na temelju čega bi se pokušao postići dogovor, a ako se to ne može, pristaje na arbitražu i "prihvatit će svako rješenje".

"Badinetrova komisija nije utvđivala granice na moru; ostavila je Sloveniji i Hrvatskoj da se dogovore, a dok se ne dogovorimo, vrijedi crta sredine", kazao je Mesić.

Hrvatska je, prema riječima predsjednika Republike, spremna sjesti sa Slovenijom za stol i dogovoriti se, "a ako ne ide, opet predlažemo arbitražu i prihvatit ćemo svako njezino rješenje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙