FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI BR. 9470 "TUŽITELJSTVO PODRŽALO..."

DEN HAAG/ZAGREB,29. listopada 2004.(Hina) - Molimo korisnike da u prvojrečenici vijesti objavljene pod naslovom "Tužiteljstvo podržalo žalbuobrane Čermaka i Markača" umjesto "izjavio je u srijedu" napišuispravno "izjavio je u petak".

Ispravak vijesti br. 9470

TUŽITELJSTVO PODRŽALO ŽALBU OBRANE ČERMAKA I MARKAČA

DEN HAAG/ZAGREB,29. listopada 2004.(Hina) - Molimo korisnike da u prvoj rečenici vijesti objavljene pod naslovom "Tužiteljstvo podržalo žalbu obrane Čermaka i Markača" umjesto "izjavio je u srijedu" napišu ispravno "izjavio je u petak".

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti:

Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) podržalo je žalbu obrane generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, kojom se pobija prijašnja negativna odluka o njihovu puštanju na slobodu do početka suđenja, izjavio je u petak Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović.

U odgovoru na žalbu, podnesenu 21. listopada, Tužiteljstvo podržava zahtjev Markača i Čermaka ocjenujujući da su ispunjeni uvjeti za njihovo privremeno puštanje iz pritvora, kazao je u telefonskom razgovoru Šeparović.

Svoju ocjenu Tužiteljstvo prvenstveno argumentira usporedbom sa slučajem šestorice Hrvata iz BiH, koji su pušteni iz pritvora 9. rujna, ističući kako u slučaju Markača i Čermaka postoji još naglašenija suradnja sa Sudom i Tužiteljstvom, dodao je.

Također je istaknuto, po riječima Šeparovića, kako u oba slučaja postoje jamstva Republike Hrvatske da će optuženici na privremenoj slobodi poštivati sve uvjete koje propisuje ICTY-a.

Ta su jamstva u predmetu "Prlić i ostali" prihvaćena, dok je kod Čermaka i Markača prema njima izražena rezerva.

Sadašnja nedvosmislena podrška Tužiteljstva nastojanju obrane da ishodi privremenu slobodu za dvojicu generala, pridonosi izgledima da Žalbeno vijeće izmijeni prvostupanjsku odluku.

Raspravno vijeće je 15. rujna odbilo drugi zahtjev za puštanje Čermaka i Markača iz pritvora, obrazlažući tu odluku, među inim, i "dvosmislenim stajalištem" Tužiteljstva prema tom zahtjevu.

Tužiteljstvo je prije imalo uobičajeno neutralan stav prema zahtjevu, navodeći da mu se "niti protivi, niti ga zagovara". No u podnesku na zahtjev branitelja da im se odobri žalba, izmijenilo ga je u "zagovaranje" zahtjeva što je u sadašnjem odgovoru potvrđeno.

Peteročlano Žalbeno vijeće u odlučivanju nije vezano rokom ali dosadašnja praksa govori da se odluka može očekivati za tri do četiri tjedna, kazao je odvjetnik Šeparović.

Dvojicu generala Haag tereti za zločine protiv čovječnosti navodno počinjene nad krajinskim Srbima tijekom i nakon operacije Oluja 1995., kada je Čermak (55) bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, a Markač (49) zapovjednik Specijalne policije MUP-a.

ICTY-u su se predali 11. ožujka 2004., a na prvom pojavljivanju pred sudom odbacili su sve optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙