FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vranković o smjeni na čelu holdinga Đuro Đaković

ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Ministarstvu gospodarstva cilj jenapraviti jaki tehnološko-poslovni sustav Đuro Đaković, a namjera jepokušati objediniti holding koji ima ime i tržišnu poziciju zazajednički nastup na tržištu i izvoz, istaknuo je danas državni tajniku Ministarstvu gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora HoldingaVladimir Vranković.
ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Ministarstvu gospodarstva cilj je napraviti jaki tehnološko-poslovni sustav Đuro Đaković, a namjera je pokušati objediniti holding koji ima ime i tržišnu poziciju za zajednički nastup na tržištu i izvoz, istaknuo je danas državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora Holdinga Vladimir Vranković.

Kako su članovi Uprave Đure Đakovića Dragan Marčinko i Manda Ciprić zagovarali drugačiji model vlasničkog restrukturiranja u kojem bi u konačnici holding kao takav nestao i sva poduzeća postala samostalni subjekti na tržištu, Nadzorni je odbor jučer prihvatio sporazumni raskid menadžerskih ugovora s njima, istaknuo je Vranković na konferenciji za novinare.

Za čelnog čovjeka holdinga imenovan je Josip Bucić koji u roku mjesec dana treba ponuditi program rada i predložiti novi model restrukturiranja, kazao je.

Uz snimku stanja, treba ispitati je li moguće holding, u kojem se nalazi 11 poduzeća, "sinergijski vezati" za zajednički nastup na tržištu, rekao je Vranković.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ponovio je, želi vidjeti što je ostalo od sustava i pokušati da on bude ishodišna točka razvoja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, jer to gospodarstvo može biti konkurentno preko velikih sustava, te omogućiti Đakoviću da kvalitetno iziđe i na tržišta izvan Hrvatske.

Nasuprot tomu, bivša je Uprava, kaže Vranković, inzistira na modelu vlasničkog restrukturiranja u kojem bi fondovi (Validus, Slavonski ZIF i Lucidus), koji imaju nešto više od 20 posto dionica, zamjenom dionica s Hrvatskim fondom za privatizaciju (koji ima 65 posto dionica) preuzeli tri poduzeća iz holdinga koja posluju s dobiti (Montaža, Elektromont i Inženjering) i ostvaruju više od 60 posto prihoda, a ostala bi poduzeća ostala državi.

"Zbog inzistiranja na takvom modelu privatizacije i nekih tehničkih stvari podrška većinskog vlasnika toj Upravi više nije moguća i došlo je do sporazumnog raskida ugovora", kazao je Vranković.

Takva odluka Nadzornog odbora, čija je jučerašnja sjednica nastavak prošlotjedne, uslijedila je nakon što Skupština Đakovića nije dala razrješnicu članovima sada već bivše Uprave, a prihvatila je financijska izvješća.

Naime, Đuro Đaković, sustav s više od 2.200 zaposlenih, prošle je godine, prvi puta nakon 13 godina, poslovao s dobiti od 536 tisuća kuna.

Vranković ističe da Marčinko i Ciprić, uz menadžerske, imaju i ugovore o radu i zaposlenici su Đure Đakovića, a da li će u njemu i ostati ovisi o njima.

Potvrdio je da se s njemačkim partnerom i dalje pregovara o prodaji poduzeća Pojoprivredni strojevi i uređaji iz Županje. To je poduzeće opterećeno kreditima iz prošlog razdoblja, a ponuđena po nominalnoj vrijednosti temeljnog kapitala. Kako Đaković u njoj ima oko 87 posto vlasništva, to bi bilo oko 6 milijuna kuna. Odgovor njemačkog partnera se očekuje, kazao je Vranković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙