FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski Zakon o medijima u Frankfurtu na Odri

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Hrvatskim sudovima su Zakonom omedijima ponuđene preširoke ovlasti u pogledu otkrivanja novinarskihizvora informiranja, mišljenje je medijskih i pravnih stručnjaka izdesetak država koji su sudjelovali na Danima medijskog zakonodavstva uFrankfurtu na Odri.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Hrvatskim sudovima su Zakonom o medijima ponuđene preširoke ovlasti u pogledu otkrivanja novinarskih izvora informiranja, mišljenje je medijskih i pravnih stručnjaka iz desetak država koji su sudjelovali na Danima medijskog zakonodavstva u Frankfurtu na Odri.

O skupu održanom u njemačkom gradu prošlog tjedna, bilo je riječ na sastanku pravnika i novinara u Novinarskom domu. Tu je istaknuto da je, analizirajući članak hrvatskog Zakona o medijima koji govori o zaštiti izvora informacije, njemački ekspert za medijsko zakonodavstvo Michael Klehm upozorio kako slične odredbe postoje i u zakonodavstvima članica EU, te da su one u novije vrijeme posljedica "straha od terorizma".

Klehm je napomenuo da novinarske udruge ne mogu biti zadovoljne takvim "restriktivnim rješenjima". Naime, u hrvatskom zakonu stoji da Državno odvjetništvo može kada je to nužno radi "interesa nacionalne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti i zaštite zdravlja, podnijeti nadležnom sudu zahtjev da naloži novinaru da iznese podatke o izvoru objavljene informacije ili informacije koju namjerava objaviti".

Linde Austere iz Latvije je, pak, upozorila na "preveliki manevarski prostor koji se daje sudovima" jer sud može naložiti novinaru da otkrije svoj izvor informiranja ako "na zakonu osnovani interes javnosti za otkrivanje podataka o izvoru informacije jasno prevladava nad interesom zaštite izvora informacija". Na osnovu čega se donosi odluka o "prevladavajućem interesu javnosti", zapitala se pravnica iz Latvije.

Odvjetnica Vesna Alaburić je predlagala da se u novom Zakonu o medijima, koji je stupio na snagu sredinom svibnja ove godine, zadrži rješenje iz starog zakona o javnom priopćavanju, a prema kojemu "novinar nije dužan tijelu javne vlasti dati podatak o izvoru objavljene informacije ili informacije koju namjerava objaviti". Predstavnici HND su tijekom rasprave o Zakonu o medijima članove saborskog Odbora za informiranje upoznali s kompromisnom preporukom stručnjaka Međunarodnog suda za ljudska prava s međunarodnih skupova pravnih i medijskih stručnjaka u Strasbourgu 2002. i Pragu 2003. Njihov je stav da je novinar po nalogu suda dužan otkriti "izvor informiranja" isključivo u slučaju kada se time "sprječava izvršenje teškog kaznenog djela, ratnog zločina, zločina protiv civilnog stanovništva i genocida".

Sudionici skupa u Frankfurtu na Odri, njih sedamdeset i tri, nisu komentirali činjenicu da za nepoštivanje odredbe o zaštiti izvora informacije zakonom nisu predviđene nikakve sankcije. Naime, novinar koji odbije otkriti izvor informiranja ne može biti kažnjen, jer hrvatski zakonodavac nije predvidio kaznu. Zanimljivo je da je ovu činjenicu priznao i tehnički predlagatelja zakona, netom nakon što je usvojen u Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙