FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski kandidat za Barrosovu komisiju ostaje Potočnik?

BRUXELLES,27 listopada(Hina) - Slovenski kandidat za povjerenika uEuropskoj komisiji, koju će voditi Jose Manuel Barroso, vjerojatno ćeostati Janez Potočnik kojemu je u prijetila smjena u slučaju daBarrosova ekipa prilikom glasovanja u Europskom parlamentu ne dobijevećinu.
BRUXELLES,27 listopada(Hina) - Slovenski kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji, koju će voditi Jose Manuel Barroso, vjerojatno će ostati Janez Potočnik kojemu je u prijetila smjena u slučaju da Barrosova ekipa prilikom glasovanja u Europskom parlamentu ne dobije većinu.

Potočnika je za europskog povjerenika predložila vlada lijevog centra premijera Antona Ropa, koja je početkom prošlog mjeseca izgubila na parlamentarnim izborima. Nova vlada desnog centra koju bi trebao formirati Janez Janša još nije formirana, a Janša je već ranije dovodio u pitanje Potočnikovu kandidaturu jer je preblizak Ropovim liberalnim demokratima.

Potočnik je u srijedu u Strasbourgu, nakon dogovora Barrosa i Europskog parlamenta kojim je odgođeno glasovanje o novoj Komisiji, rekao da je nađeno u sadašnjem trenutku najbolje rješenje.

Kako je pojasnio, odluka o njegovoj kandidaturi u rukama je Barrosa, no kandidature se ne vraćaju u početnu fazu u kojoj bi o njima novu odluku donosile vlade država članica EU-a.

"Imenovanje kandidata za povjerenike sada se ne vraća na početak. Radi se o tome da Barroso nije predložio konačni spisak parlamentu, pa o njemu nije bilo glasovanja", rekao je Potočnik slovenskim novinarima u Strasbourgu, tumačeći novu situaciju.

Unatoč tome, Barroso će - kako je ocijenio Potočnik - vjerojatno u međuvremenu obaviti naknadne konzultacije s vladama iz kojih povjerenici dolaze.

Barroso nije posjetio Ljubljanu prilikom nedavne turneje po zemljama-članicama EU-a upravo zbog izbora i činjenice da sadašnja vlada obavlja samo tekuće dužnosti. Potočnik bi u Barrosovoj komisiji trebao preuzeti mjesto povjerenika za znanost i istraživanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙