FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTOČNIK: HRVATSKA U EU POSLIJE 2007.

LJUBLJANA, 25. listopada 2004. (Hina) - Janez Potočnik, koji uEuropskoj komisiji uskoro preuzima dužnost povjerenika za znanost,rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, kako "nema izgleda daHrvatska uđe u EU 2007. godine.
LJUBLJANA, 25. listopada 2004. (Hina) - Janez Potočnik, koji u Europskoj komisiji uskoro preuzima dužnost povjerenika za znanost, rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, kako "nema izgleda da Hrvatska uđe u EU 2007. godine.

Nema izgleda da Hrvatska u Europsku uniju uđe 2007. godine, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, ali će Europska komisija u bilateralnim sporovima Ljubljane i Zagreba zadržati neutralno stajalište, rekao je Potočnik u razgovoru za novi broj tjednika "Gospodarski vestnik", glasila slovenske Gospodarske komore.

Potočnik je od svibnja, kad je Slovenija postala članicom EU, bio pomoćnik Guentera Verheugena, povjerenika Europske komisije za proširenje.

"Predviđeno je da Hrvatska započne s pregovorima početkom iduće godine, no pregovori u pravilu traju više godina, pa nije moguće da u Europsku uniju uđe zajedno sa Rumunjskom i Bugarskom."

Slovenski povjerenik u EU rekao je da će Rumunjska i Bugarska, "ispune li sve uvjete", u EU ući početkom 2007. godine, a u pristupnim ugovorima koje će potpisati sredinom 2005. godine imat će i klauzulu po kojoj se njihov ulazak može odgoditi za godinu dana ako ne naprave sve što je potrebno za ulazak u EU.

Što se tiče vremena ulaska Hrvatske, iznio je Potočnik, to je ovisno od njene sposobnosti da ostvari potrebno unutarnje prilagođivanje, a na osnovi iskustva drugih država može se računati da će za to biti potrebno od tri do pet godina.

Na pitanje hoće li za ulazak Hrvatske u EU predstavljati prepreku sporovi sa Slovenijom, Potočnik je rekao da neće jer se radi o bilateralnim pitanjima iako dvije države mogu tražiti pomoć Komisije, ali da se moraju truditi za dobru bilateralnu suradnju i stabilnost u regiji.

"Što se tiče bilateralnih sporova, u njih se Europska komisija jamačno neće miješati. Ta se pitanja rješavaju na bilateralnoj razini, ako dvije države to žele - onda i uz pomoć Komisije", rekao je Potočnik. Podsjetio je da je i Slovenija u procesu svog pristupanja Europskoj uniji od Komisije zahtijevala da bude neutralna u spornim pitanjima sa susjednim državama i da ti sporovi ne utječu na brzinu njena prijama u EU.

"I doista, uz to što nam je pomogla savjetima, Europska komisija je u slučajevima naših sporova sa članicama Europske unije zadržala neutralnu ulogu. To ne bismo smjeli zaboraviti."

Što se tiče spora oko ekološko-ribolovne zone (ZERP), Potočnik je rekao da je Europska komisija na njega reagirala na adekvatan način i da je postignut dogovor "koji zadovoljava sve države" jer se radilo o "europskim koristima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙