FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

čehok: hsls za poreznu reformu, a ne za parcijalna rješenja

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska socijalno liberalnastranka (HSLS) zalaže se za potpunu poreznu reformu a ne za parcijalnaporezna rješenja koja su do sada učinjena, rekao je predsjednik HSLS-aIvan Čehok na današnjem predstavljanju prijedloga porezne reforme.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) zalaže se za potpunu poreznu reformu a ne za parcijalna porezna rješenja koja su do sada učinjena, rekao je predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na današnjem predstavljanju prijedloga porezne reforme.

Cilj ove reforme je da se socijalno pravednije podijeli porezno opterećenje građana, da se smanji udio PDV-a u prihodima proračuna te da se nizom poreznih mjera potakne gospodarska aktivnost i investiranje u proizvodnju.

Predstavivši poreznu reformu Jadranko Mijalić, član HSLS-a, je rekao da je porez ustavna obveza građana, koji ga trebaju plaćati sukladno svojim mogućnostima.

Kod nas sada to nije slučaj pa imamo ili jako bogate građane ili veliki broj nezaposlenih, ili siromašnih. Najbitniji porez za državu a to je PDV tako npr. svi plaćamo jednako, kaže Mijalić.

Također prihod od PDV-a u proračunu je preko 50 posto, dok u zemljama Europske unije taj porez puni oko 30 posto proračuna, istaknuo je. U Europi i svijetu postoji srednja klasa koja kao porezni obveznici najbolje pune državni proračun i osnova su stabilnosti društva i ekonomije, tvrdi Mijalić.

Drži da porez na dohodak, kao i ostale poreze, treba prilagoditi da ga najviše plaćaju bogati, a da postoji jedan egzistencijalni minimum od oko 2000 kuna, koji se nikako ne bi oporezivao.

Na upit novinara hoće li HSLS uskoro odlučiti o mogućem predsjedničkom kandidatu, Čehok je rekao da će tijela stranke idući tjedan o tome odlučivati.

Dodao je da ako će HSLS imati svog predsjedničkog kandidata to će vjerojatno biti Đurđa Adlešić, iako izbor predsjednika, kako kaže, ne smatra nekim bitnim političkim događajem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙