FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ISTRA U SREDIŠTU EUROPE

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Tijekom dvodnevnog posjeta Istripredstavnici talijanske ljevice su s predstavnicima talijanskih"ezula" i talijanskom zajednicom koja je ostala u Sloveniji iHrvatskoj razgovarali poglavito o tri međusobno povezana pitanja:povijesnom, moralnom i praktičnom, piše u Il Piccolu Ugo Intini kojije u Istri 22. i 23. listopada boravio s izaslanstvom talijanskihoporbenih stranaka lijevog centra koje se susrelo s predstavnicimatalijanske zajednice u Istri i lokalnih vlasti.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Tijekom dvodnevnog posjeta Istri predstavnici talijanske ljevice su s predstavnicima talijanskih "ezula" i talijanskom zajednicom koja je ostala u Sloveniji i Hrvatskoj razgovarali poglavito o tri međusobno povezana pitanja: povijesnom, moralnom i praktičnom, piše u Il Piccolu Ugo Intini koji je u Istri 22. i 23. listopada boravio s izaslanstvom talijanskih oporbenih stranaka lijevog centra koje se susrelo s predstavnicima talijanske zajednice u Istri i lokalnih vlasti.

Povijesno pitanje je "velika krivnja" Italije što je prešutila "veliku i tragičnu povijest" egzodusa istarskih Talijana u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, piše Ugo Intini, predsjednik kluba zastupnika stranke Demokratskih socijalista u talijanskom parlamentu. Pitanje morala je dug koji Italija ima prema izbjeglicama iz Istre, "za dostojanstvo kojim su se sučelili s njihovim patnjama i golemim doprinosom koji su dali talijanskoj politici i kulturi svojom kozmopolitskom i tolerantnom tradicijom", nastavlja Intini.

"Praktično je pitanje u potrebi da se istarskim Talijanima, putem zakon i incijativa vlade, pruži konkretna potpora, istovremeno ih koristeći kao prirodne predstavnike talijanskog poduzetništva u zemljama koje će ostvariti veliki razvoj", objašnjava dalje Intini.

Dvadeseto stoljeće bilo je stoljeće nacionalizama i totalitarizama a upravo je Istra simbol njihovih razornih posljedica, nastavlja Intini tumačeći kako je zaoštravanje "tri nacionalizma (hrvatskog, slovenskog i talijanskog) i tri totalitarizma (nacističkog, fašističkog i komunističkog) nanijelo Istri zlo više nego bilo kojoj drugoj zemlji".

Ove su tragedije za nama a budućnost je ujedinjena Europa koja je suprotnost nacionalizmu i totalitarizmu, piše Intini i zaključuje: "Zla dvadesetog stoljeća pogodila su Europu i Istru. Europsko jedinstvo može Europu vratiti u središte svijeta. A Istru će sigurno vratiti tamo gdje je uvijek bila: u središte Europe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙