FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: FINI TVRDI DA NIJE DAO INTERVJU SLOBODNOJ DALMACIJI

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Iz talijanske vlade priopćeno jeda dopredsjednik talijanske vlade Giancarlo Fini nije dao intervjuSlobodnoj Dalmaciji koji je izazvao burne reakcije hrvatske javnosti ipolitičara, piše tršćanski Il Piccolo u petak i ocjenjuje kakoHrvatska i Italija žele što prije zaključiti nastali incident.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Iz talijanske vlade priopćeno je da dopredsjednik talijanske vlade Giancarlo Fini nije dao intervju Slobodnoj Dalmaciji koji je izazvao burne reakcije hrvatske javnosti i političara, piše tršćanski Il Piccolo u petak i ocjenjuje kako Hrvatska i Italija žele što prije zaključiti nastali incident.

"Dopredsjednik talijanske vlade Giancarlo Fini nije nikada dao nikakav interview Slobodnoj Dalmaciji", izjavio je glasnogovornik Giancarla Finija, piše tršćanski Il Piccolo u petak. "Nema nikakvog zahtjeva za interview s Finijem, interview koji se, ponavljamo, nije nikada dogodio. Hrvatski je novinar interview naprosto 'skrojio' izvukavši neke Finijeve rečenice te ih potom prikazao kao razgovor, napravivši tako krivotvorinu", tvrdi se u talijanskoj vladi, prenosi list.

"Sve u svemu Hrvatska i Italija žele brzo zaključiti incident. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova obaviješteno je što se dogodilo u srijedu u Saboru no u našem ministarstvu vanjskih poslova, kao i u hrvatskom, odlučilo se ne nastavljati polemiku potvrđujući, kažu diplomatski izvori, da se dijalog sa Zagrebom nastavlja u optici pune potpore ulasku Hrvatske u Europsku uniju", piše list.

Autor intervjua Senol Selimović, međutim, tvrdi da je interview napravljen objašnjavajući kako je u Senigalliji, prigodom godišnjeg skupa talijanskih optanata iz Istre i Dalmacije, dugo neobavezno razgovarao s Finijem te da ima snimku razgovora, nastavlja list navodeći i kako se Selimović ograđuje od naslova intervjua ocjenjujući ga pretjeranim.

S tom se ocjenom slaže i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, piše list i objašnjava da je službeni Zagreb odlučio ne davati preveliku važnost događaju. Zagreb je odlučio, potvrđujući između ostaloga i odlične bilateralne odnose s Italijom, "incident" zaključiti.

Takvo stajalište potvrđuje i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini koji je u srijedu razgovarao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Hidom Biščevićem kojem je objasnio Finijeve izjave. "U interviewu dopredsjednik je napravio jedan izlet u povijest. Jedna je stvar povijest, iz koje je proizašla tragična stranica egzodusa Talijana iz tih zemalja, kao što se događalo i u drugim dijelovima Europe, no Fini je i precizirao da danas zasigurno ne postoje teritorijalni zahtjevi s talijanske strane i potvrdio je volju Rima da bude konstruktivan partner Zagrebu u konkretiziranju njegovog euroatlantskog pridruživanja", rekao je Grafini prenosi list.

"Drugim riječima", nastavlja list, "ono što drži Fini kada kaže da su Istra i Dalmacija 'bile i jesu talijanske zemlje, ne stoga što je u određenom povijesnom trenutku naša vojska poslala svoje vojnike, već stoga što su to zemlje koje su ranije bile venecijanske, a još ranije rimske', jest jedno povijesno razmatranje što, kako neizravno izgleda i po diplomatskim talijansko-hrvatskim razgovorima posljednjih dana, prihvaća i službeni Zagreb".

Premda niti jedna od strana ne tvrdi da nema baš nikakvih revanšizama zajednički cilj je i dalje samo Europa, piše list i bilježi kako na žalost ovo pitanje nije ostalo u okvirima političko-diplomatske polemike s obzirom na incident u Splitu u kojem je ploča talijanskog konzulata išarana i prelijepljena uvredljivim porukama. Konzulat u Splitu ne daje nikakve izjave o tom događaju dok veleposlanik Grafini ne želi dramatizirati incident objašnjavajući kako to jesu "žalosne epizode" ali da treba precizirati kako na tim područjima, Splitu i Zadru, "osjetljivost nije ista kao u Zagrebu", piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙