FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PISMO ČELNIKA TALIJANSKE OPORBE ISTRANIMA

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Uoči posjeta Istri LucianoViolante, Pierluigi Castagnetti i Ugo Intini, parlmentarni zastupnicitalijanskih oporbenih stranaka okupljenih u koaliciji "Ulivo", uputilisu otvoreno pismo Guidu Brazzoduru, predsjedniku Federacijetalijanskih optanata i Mauriziju Tremulu, predsjedniku Talijanskeunije koja okuplja Talijane Hrvatske i Slovenije, piše u četvrtaktršćanski Il Piccolo prenoseći pismo u cijelosti.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Uoči posjeta Istri Luciano Violante, Pierluigi Castagnetti i Ugo Intini, parlmentarni zastupnici talijanskih oporbenih stranaka okupljenih u koaliciji "Ulivo", uputili su otvoreno pismo Guidu Brazzoduru, predsjedniku Federacije talijanskih optanata i Mauriziju Tremulu, predsjedniku Talijanske unije koja okuplja Talijane Hrvatske i Slovenije, piše u četvrtak tršćanski Il Piccolo prenoseći pismo u cijelosti.

Luciano Violante, predsjednik kluba zastupnika stranke Lijevih demokrata, Pierluigi Castagnetti, predsjednik kluba zastupnika stranke Margherita i Ugo Intini iz stranke Demokratskih socijalista, 22. i 23. listopada posjetit će institucije i organizacije talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, a sastat će se i predstavnicima vlasti Kopra, Pule, Rovinja, Buja i Istarske županije.

Trst i Italija će 26. listopada proslaviti 50. godišnjicu povratka Trsta Italiji, no Istranima je taj trenutak "na dramatičan način potvrdio konačno odvajanje onog dijela Istre koji mirovnim sporazumom iz 1947. godine nije bio dan Jugoslaviji", pišu talijanski parlamentarci.

Egzodusom istarskih Talijana koji je uslijedio izmijenio se život i povijest tih zemalja te se stoga "upravo ovih dana Italija treba sjetiti žrtve tih ljudi koji su se znali svugdje integrirati zadržavajući svoju tradiciju i identitet. Istrani nisu dopustili da ih proguta povijest i tišina", pišu Violante, Castagnetti i Intini i ističu: "Ljudima koji su bili sudionici egzodusa Italija treba dati priznanje zato što su očuvali jedno poglavlje identiteta naše zemlje. Kao što priznanje talijanske republike mora biti dano i onima koji su ostali i njihovoj djeci, onima koji su, iz različitih razloga, ideoloških, emotivnih, profesionalnih i ekonomskih, odlučili ostati i nakon prijelaza pod suverenitet Jugoslavije".

"Danas znamo koje su odgovornosti koje upravljačka klasa naše zemlje i koje svaki narod u tim pluralnim područjima mora preuzeti pred prošlošću i budućnošću. Ovim putovanjem u Istru, u dio Europe pogođen događajima 20. stoljeća a koji je ipak očuvao svoja bogata izvorna obilježja, mi namjeravamo odati priznanje i u ime, uvjereni smo, milijuna drugih Talijana", stoji u pismu.

"Europa, koja nas konačno povezuje u zajedničkoj političkoj i građanskoj kulturi, omogućuje da jasno i bez ljutnje gledamo stranice te prošlosti za koju sada nitko neće moći reći da ne poznaje. To se odavno moralo učiniti, a sada bi svako odgađanje bilo neoprostivo . Svi zajedno možemo ponovno biti protagonisti izgradnje tog novog područja Europe", kaže se na kraju pisma talijanskih parlamentaraca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙