FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: Pozitivni trendovi na trgovačkim sudovima

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt na današnjoj svečanoj sjednici u povodu 50. obljetnicetrgovačkih sudova u Hrvatskoj izjavila je da većina trgovačkih sudovaove godine bilježi "pozitivne trendove u rješavanju sudskihpredmeta".
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na današnjoj svečanoj sjednici u povodu 50. obljetnice trgovačkih sudova u Hrvatskoj izjavila je da većina trgovačkih sudova ove godine bilježi "pozitivne trendove u rješavanju sudskih predmeta".

Kao primjer je navela Visoki trgovački sud koji je u zadnja četiri mjeseca, po prvi put u posljednjih šest godina, riješio više predmeta nego što ih je dobio. Pojasnila je da je tom uspjehu doprinjela i nova mogućnost da sucima pomažu kolege s manje opterećenih sudova.

Istaknula je da će, radi veće učinkovitosti sudova, ustrajati na njihovoj boljoj tehničkoj opremljenosti, umrežavanju i izgradnji informatičkog sustava te uspostavljanju učinkovitog sustava upravljanja sudskim spisima. Obećala je i povećanje broja sudskih savjetnika te proširenje njihovih ovlasti.

Ministrica je ocijenila da u rješavanju problema opterećenosti sudova veliku važnost treba pridati alternativnim načinima rješavanja sporova, najavivši da će to biti prvi projekt koji će, sa strane pravosuđa, zatražiti financiranje iz predpristupnih fondova Europske unije.

Svečanoj sjednici u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici prisustvovao je i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je ukazao na potrebu vladavine prava i pravne države. Dodao je kako je Hrvatska pokazala da reformama može pravosuđe učiniti kompatibilnim s europskim te s njim dijeliti iste standarde.

"Ako se borimo za europske standarde formalna strana ulaska u Uniju biti će riješena, jer želimo biti prepoznati kao zemlja koja pripada tom krugu", kazao je Mesić. Ustvrdio je da sudovi trebaju brže rješavati stečajeve koji, kako je rekao, dugo traju i ne donose nove vrijednosti niti radna mjesta.

Predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić trgovačkim je sucima posebno čestitao na visokom stupnju poštivanja ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom. Pojasnio je da se od 15,5 tisuća ustavnih tužni, zaprimljenih u posljednjih osam godina, na trgovačke sudove odnosilo tek 409 predmeta ili oko 2,5 posto. Od tih 409 tužbi svega 17 smo usvojili, a zbog prekoračenja razumnog roka suđenja upućene su nam samo četiri tužbe, kazao je Klarić.

Na povijest trgovačkih sudova u Hrvatskoj brojne uzvanike te državne i pravosudne dužnosnike podsjetio je predsjednik Visokog trgovačkg suda Borislav Blažević. Ustvrdio je da pred takvim sudovima stoji velik posao prilagodbe europskim trgovačkim propisima, te da približavanje Uniji trgovačke suce svakodnevno tjera na sve veće radne rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙