FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Je li kod Sitna Gornjeg od buhe napravljen slon?

SPLIT, 26. listopada 2004. (Hina) - Pojava buha u zaseoku Sirotkovićimakod Sitna Gornjeg na Mosoru, kako javljaju neki mediji, u enormnimkoličinama, preuveličan je problem koji ne zaslužuje ni takvudramatičnost ni pompu, izjavio je voditelj odjela dezinsekcije Zavodaza javno zdravstvo (ZZJZ) u Splitu dr. Berislav Pelivan.
SPLIT, 26. listopada 2004. (Hina) - Pojava buha u zaseoku Sirotkovićima kod Sitna Gornjeg na Mosoru, kako javljaju neki mediji, u enormnim količinama, preuveličan je problem koji ne zaslužuje ni takvu dramatičnost ni pompu, izjavio je voditelj odjela dezinsekcije Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) u Splitu dr. Berislav Pelivan.

Na problem s buhama upozorili su mještani zaseoka Sirotkovića, s više od 200 stanovnika, tvrdeći kako više ne mogu izdržati njihovu najezdu, a da na njihov vapaj mjerodavni ne reagiraju.

"Od buhe je napravljen slon, problem je preuveličan i nije ga uopće teško riješiti", rekao je u izjavi za Hinu dr. Pelivan, dodajući kako buhe nisu ništa posebno, već uobičajena pojava u sredinama, gdje su staje blizu ljudskih nastambi ako se ne vodi dovoljno računa o higijeni, tj. o čistoći staja.

"Uobičajenim postupkom dezinsekcije 'problem' može biti brzo riješen", poručio je. Najavio je kako će ekipa, sastavljena od epidemiologa i biologa ZZJZ-a, veterinara, liječnika, sanitarnih i veterinarskih inspektora, te stručnjaka za dezinsekciju, sutra otići u Sirotkoviće kako bi utvrdili o kolikom se stupnju "insektacije" radi te kako bi odredili na koji način i koje mjere dezinsekcije treba provesti. Buhe nisu opasne za ljude i nema rizika od prijenosa bilo kakvih zaraznih bolesti bilo sa životinja na ljude, s ljudi na ljude ili na životinje, ustvrdio je.

"To je u prvom redu problem veterinarske struke", izjavio je dr. Pelivan, "jer riječ je o ektoparazitima koji egzistiraju uglavnom na životinjama, a nas zanimaju kada sa životinja prijeđu na ljude, što se u ovom slučaju nedvojbeno dogodilo".

Buhe nisu došle preko noći, već su se nagomilale zahvaljujući za njih dobrim uvjetima, odnosno zapuštenim stajama ocijenio je dr. Pelivan, dodajući kako su buhe uobičajena pojava u svim sredinama gdje god obitavaju životinje u nehigijenskim uvjetima. Iako hladnoća smanjuje njihov broj na otvorenom prostoru, u stajama hladnoća nema utjecaja, pa se problem neće riješiti bez uporabe odgovarajućih sredstava i čišćenja nastambi za životinje, zaključio je.

Uobičajeni je postupak dezinsekcija uz čišćenje objekata, a tretira se ljude, stoku, domaćinstva i nastambe za životinje. Postupak se radi suzbijanja svih parazita ponavlja za 15-ak dana, te po potrebi još jednom, a cijeli će postupak stajati najmanje 50 tisuća kuna, doznaje se u Županijskoj sanitarnoj inspekciji. Dio troškova trebali bi snositi i vlasnici staja i životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙