FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUD DOPUSTIO REFERENDUM O MAĐARIMA ROĐENIM U INOZEMSTVU

BUDIMPEŠTA, 26. listopada 2004. (Hina/dpa) - Mađarski ustavni sud uutorak je donio odluku da se dopusti organiziranje referenduma opravilima za dobijanje mađarskog državljanstva osoba mađarskogporijekla koje su rođene u inozemstvu.
BUDIMPEŠTA, 26. listopada 2004. (Hina/dpa) - Mađarski ustavni sud u utorak je donio odluku da se dopusti organiziranje referenduma o pravilima za dobijanje mađarskog državljanstva osoba mađarskog porijekla koje su rođene u inozemstvu.

Nakon što ga je inicirala Svjetska federacija Mađara (MVSZ) referendum je odobren u parlamentu u rujnu, a ustavni je sud u utorak odbacio sve primjedbe na tu odluku.

Referendumom će mađarski birači moći odlučiti hoće li Mađari porijeklom, koji su rođeni u inozemstvu, ako dokažu svoje mađarsko porijeklo, imati povlašteni tretman u procesu dobijanja mađarskog državljanstva.

Miklos Patrubany, nacionalistički konzervativni predsjednik MVSZ-a, predložio je da se referendum održi 5. prosinca zajedno s još jednim referendumom o privatizaciji bolnica.

MVSZ predstavlja oko pet milijuna Mađara rođenih izvan Mađarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙