FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštro klizanje tečaja dolara

LONDON, 24. listopada 2004. (Hina) - Zabrinjavajući signali izameričkog gospodarstva protekloga su tjedna na deviznim tržištimaspustili tečaj zelene valute na višemjesečne najniže razine premavećini vodećih svjetskih valuta.
LONDON, 24. listopada 2004. (Hina) - Zabrinjavajući signali iz američkog gospodarstva protekloga su tjedna na deviznim tržištima spustili tečaj zelene valute na višemjesečne najniže razine prema većini vodećih svjetskih valuta.

Tečaj dolara potonuo je za gotovo dva posto, na najnižu razinu prema euru u zadnjih osam mjeseci te nove najniže višemjesečne prema jenu, funti i švicarskom franku kako jačaju zabrinutosti da američko gospodarstvo ne raste dovoljno da bi pružilo podršku nacionalnoj valuti.

Euro tako stoji 1,268 dolara, najviše od kraja veljače, a neki analitičari predviđaju da će uskoro dosegnuti i 1,27 dolara. Tečaj dolara prema jenu najniži je u zadnja četiri mjeseca, odnosno 107,3 jena. Također, na najnižoj je razini u zadnjih devet mjeseci prema švicarskom franku, 1,2105 franaka, a spustio se i u odnosu na britansku funtu, koja iznosi 1,828 dolara - najviše u zadnja dva mjeseca. Valute s visokim prinosom poput novozelandskog i australskog dolara također su ostvarile višemjesečne rekordne razine prema dolaru. Kanadski dolar blizu je svoje najviše razine u proteklih 11 i pol godina.

Nedavni podaci o porastu manjka u američkoj platnoj bilanci zbog visokih cijena nafte i sve manjih izravnih stranih investicija izložili su američku valutu potencijalno štetnim učincima koje na gospodarstvo mogu imati vanjski šokovi. Neto priljev stranih investicija na američko tržište u kolovozu je dosegnuo 59 milijardi dolara, što je njihova najniža vrijednost u gotovo godinu dana, te jedna iznad razine potrebne da se financira trgovinski manjak. Visoke cijene nafte, pak, tendiraju štetiti tečaju američke valute, pogotovo u odnosu na europske valute, budući SAD uvozi i troši nafte više nego sva ostala gospodarstva.

Ulagače zabrinjava da bi taj proces mogao ubrzati potonuće dolara na nove rekordno niske razine prema euru. "Dolar je pod raširenim pritiskom kako se tržište fokusira s cikličkog uzleta američkog gospodarstva na strukturalne utjecaje", izjavio je Mark Austin, valutni strateg pri HSBC Marketsa.

Neizvjesnost u pogledu rezultata američkih predsjedničkih izbora također pogađa valutna tržišta, Neki očekuju da će senator John Kerry podržavati više protekcionističku gospodarsku agendu, što bi moglo uključivati i politiku slabijeg tečaja valute.

Nakon što je tečaj 'zelembaća' probio nekoliko ključnih psiholoških najnižih razina, ulagači će se vjerojatno usredotočiti na komentare europskih i američkih dužnosnika kako bi utvrdili kratkoročne izglede za dolar. Austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser u četvrtak je upozorio da sadašnji tečaj eura odražava temeljne odnose u Uniji. No, za tržišta je ključno pitanje hoće li dolar nastaviti padati i prema 1,3 dolara za euro.

U međuvremenu, kanadska središnja banka podigla je kamatne stope, kako se i očekivalo, za četvrtinu postotnog boda, na 2,5 posto. Njegov tečaj iznosi 1,2543 dolara za američki dolar.

Britanska funta, pak, nastavila je klizati prema euru, zabilježivši najnižu razinu u osam mjeseci, tako da euro stoji 0,6938 funte, uslijed slabog podatka s britanskog tržišta nekretnina. Najnovije izvješće Royal Institution of Chartered Surveyorsa pokazalo je kako su cijene kuća u toj zemlji u trećem tromjesečju pale po najbržoj stopi u proteklih devet godina. Dodatno, službeni podaci ukazali su na blago usporavanje gospodarskog rasta u trećem tromjesečju. To je učvrstilo nagađanja na tržištu kako britanska središnja banka neće više podizati kamatne stope barem do početka 2005. Ona je od prošloga studenoga podigla ključnu kamatnu stopu u pet navrata, tako da sada iznosi 4,75 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙