FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SOLANA: EU SPREMNA POMOĆI U OBNOVI SOMALIJE

ADIS ABEBA, 23. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnikEU-a za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u subotu u AdisAbebi, gdje je posjetio sjedište Afričke unije, da je Europska unijaspremna pomoći novoj somalijskoj prijelaznoj vladi u obnovi zemlje.
ADIS ABEBA, 23. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u subotu u Adis Abebi, gdje je posjetio sjedište Afričke unije, da je Europska unija spremna pomoći novoj somalijskoj prijelaznoj vladi u obnovi zemlje.

Solana je u glavnom gradu Etiopije razgovarao sa somalijskim predsjednikom Abdullahijem Yusufom Ahmedom o Somaliji i stanju u sudanskoj regiji Darfuru.

U izjavi nakon razgovora Solana je rekao da će EU prepustiti Afričkoj uniji veću odgovornost za sigurnost u Somaliji, ali da će Europska unija pružiti financijsku pomoć i ostalu bitnu logistiku ako se to od nje zatraži.

On je istaknuo da je stabilnost Somalije od fundamentalne važnosti za regiju, Afriku i svijet. Prijelaznoj vladi potrebna je pomoć u razoružavanju ljudi i održavanju mira i sigurnosti.

Govoreći o Darfuru, Solana je najavio da će EU i njezine članice dati najmanje 100 milijuna dolara za snage Afričke unije u toj sudanskoj problematičnoj regiji.

"EU će dati za misiju u Darfuru 100 milijuna dolara, a zemlje članice također će pridonijeti tako da će biti pokriveno više od pola od traženog proračuna u visini od 221 milijuna dolara", rekao je Solana.

Yusuf je ranije ovog mjeseca stupio na dužnost čelnika države kojom uglavnom vlada bezakonje i koja je bila bez funkcionalne središnje vlade više od 10 godina. Njegova inauguracija i predsjednički izbori održani su u Keniji budući da je u Somaliji i njezinom glavnom gradu Mogadishuu još uvijek preopasno.

Yusuf je zatražio od Afričke unije (AU) da pošalje 20.000 mirovnjaka koji će razoružati paravojne postrojbe u Somaliji, rekao je glasnogovornik AU-a u subotu.

"Predsjednik je službeno zatražio od AU-a da pošalje 20.000 pripadnika mirovnih snaga koji bi pomogli u prikupljanju milijuna komada lakog oružja za koje se zna da je u rukama somalijskog naroda", rekao je novinarima Adam Thiam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙