FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Odvjetnički tim generala Ante Gotovine najavio je jučer da će se usprotiviti pokušaju zamrzavanja njegove imovine jer smatraju da bi se provođenjem odluke Vijeća Europske unije prekršila Gotovinina temeljna ljudska prava. "Nije nam jasno na temelju čega bi Vlada mogla pokrenuti postupak blokade imovine osobi kojoj nije dokazana krivnja, a sama imovina nije stečena kaznenim djelom", rekao je Hini Marin Ivanović, jedan od Gotovininih odvjetnik. Ivanović za sada ne zna na koji način će Vlada pokušati provesti u četvrtak objavljenu odluku Vijeća EU o zamrzavanju imovine nedostupnih osoba optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom (ICTY) koja se odnosi i na Gotovinu. U Ministarstvu pravosuđa jučer se nije moglo doznati kako će se provesti odluka Vijeća EU. Glasnogovornica Vesna Dovranić kazala je kako je prerano govoriti o ovom slučaju jer treba pričekati stav i odluku Vlade. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček u četvrtak je izjavio da će Hrvatska od EU tražiti objašnjenje o tome kakvi "pravni učinci" proizlaze iz odluke Vijeća EU-a.

ZAGREB - Od građana koji svojim potpisima žele poduprijeti kandidature pojedinih predsjedničkih kandidata, najvjerojatnije se neće tražiti da svoju potporu podupru i jedinstvenim matičnim brojem građana (JMBG), rekao je jučer član Državnog izbornog povjerenstva za prošle parlamentarne izbore Branko Hrvatin. Budući da se po Zakonu o zaštiti osobnih podataka JMBG smatra zaštićenim osobnim podatkom, obvezatne upute DIP-a za iduće predsjedničke izbore vjerojatno će biti na tragu onih za izbore za vijeća nacionalnih manjina pri predstavničkim tijelima lokalne samouprave, kazao je za Hinu Hrvatin. Na tim se izborima, naime, od građana nije tražio JMBG, nego isključivo ime, prezime i nadnevak rođenja.

ZAGREB - Radna skupina koja će se sastaviti od predstavnika Varteksa, HBOR-a, poslovnih banaka i Ministarstva financija do sredine studenoga 2004. trebala bi pripremiti prijedlog plana restrukturiranja Varteksa, najvećeg hrvatskog tekstilnog poduzeća. Nakon analize tog prijedloga plana bit će predložene mjere za rješavanje situacije u Varteksu. U međuvremenu poslovne banke će staviti moratorij na svoja potraživanja koja u tom razdoblju dospijevaju, zaključeno je na jučerašnjem sastanku, koji je na inicijativu premijera Ive Sanadera, okupio predstavnike Vlade na čelu s ministrom financija Ivanom Šukerom i ministrom unutarnjih poslova Marjanom Mlinarićem, predstavnike Uprave Varteksa, poslovnih banka - Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Raiffeisen banke te Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Na sastanku su razmotrili aktualno stanje u tekstilnom poduzeću Varteks, a predstavnici Varteksa izvijestili su o stanju u tom poduzeću i poslovnim planovima.

VARAŽDIN - Demokratski centar (DC) Varaždinske županije priopćio je jučer kako "dosadašnji predsjednik saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Antun Kapraljević, umjesto da govori o onome što je Povjerenstvo dosad učinilo, samo optužuje Vladu i Hrvatski sabor da su krivi za očiti nerad toga tijela". DC u priopćenju tvrdi kako je u lipnju ove godine Kapraljević potvrdio da je saborsko Povjerenstvo dobilo više prijava sukoba interesa, u kojima je bio bivši ministar Radimir Čačić i tvrtke koje su gradile stanove iz Programa poticane stanogradnje (POS). "Kapraljević je kazao i da čeka ispunjavanje svih potrebnih uvjeta za ispitivanje prijava, no", kako navode u DC-u, "s obirom da su Kapraljević i Čačić članovi HNS-a, DC ima razloga sumnjati da je čekanje potrebnih uvjeta zapravo čekanje na nastupanje zastare za ispitivanje prijava".

ŠIBENIK - Djelatnici službe Hitne medicinske pomoći upozorili su na "loš položaj te službe u hrvatskom zdravstvenom sustavu". "Iako jedan od najvažnijih dijelova zdravstvenog sustava, služba Hitne pomoći zanemarena je i u Ministarstvu zdravstva", rekao je predsjednik Udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći Danijel Šota otvarajući međunarodni kongres "Prehospitalna internistička stanja", koji je jučer počeo u Šibeniku, u organizaciji te udruge. Naglasio je kako je Hitna medicinska pomoć u Hrvatskoj neujednačno razvijena i opremljena, ovisno o mogućnostima pojedinih gradova. Šota je upozorio kako je Hrvatska među rijetkim europskim zemljama koje još nisu donijele zakon o Hitnoj medicinskoj pomoći što je, kako drži, razlog za neujednačenost službi. "Osam godina udruga bezuspješno pokušava utjecati na Ministarstvo zdravstva da Vladi i Saboru predloži donošenje zakona o Hitnoj medicinskoj pomoći. A upravo zbog nepostojanja zakona, danas u Hrvatskoj nema prave koordinacije između djelatnika Hitne pomoći i MUP-a", naglasio je Šota. Kongres će trajati do nedjelje, 24. listopada, a okupio je više od 200 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije i Bosne i Hercegovine.

DRENOVCI - Književnim sijelom i dodijelom nagrada i priznanja, u Drenovcima nedaleko Županje, sinoć je završila književna priredba "15. pjesnički susreti". Odlukom povjerenstva "15. pjesničkih susreta" povelja "Visoka žuta žita" za trajni doprinos hrvatskoj književnosti posthumno je dodijeljena književniku Anđelku Novakoviću. Za najbolju objavljenu zbirku između dvaju Susreta, priznanje "Duhovno hrašče" pripalo je pjesniku Romeu Mihaljeviću. Najboljom neobjavljenom zbirkom poezije mladog pjesnika iz Slavonije proglašen je rukopis "Božji prst", pjesnika Tihomira Dunđerovića. Kao nagradu Dunđerović je ostvario pravo na tiskanje rukopisa "Božji prst" u nakladi Udruge za vjeru i kulturu "Duhovno hrašče" iz Drenovaca, koja je uz Društvo hrvatskih književnika (DHK), DHK Ogranak Osijek i općinu Drenovci organizator tradicionalnih drenovačkih "Pjesničkih susreta".

POREČ - U čast velikom violončelistu Antoniju Janigru, koji je velik dio radnog vijeka darovao Zagrebu, Koncertna direkcija iz Zagreba organizirala je ove godine Međunarodno natjecanje za mlađe i starije violončeliste koje je jučer počelo u Poreču. Na 5. međunarodnom violončelističkom natjecanju "Antonio Janigro" za sudionike do 20 godina sudjeluje 67 kandidata iz 17 država, a ove godine prvi put nastupaju Turci i Norvežani. Posebnost ovogodišnjega natjecanja, koje traje do 26. listopada, jest pedagoška dimenzija koja nije uobičajena na drugim svjetskim natjecanjima, istaknula je umjetnička ravnateljica Dobrila Berković-Magdalenić. Na ovogodišnjem natjecanju bit će, osim u predkategoriji gdje će svi dobiti nagradu, dodijeljena i novčana nagrada te velik broj posebnih nagrada.

ZAGREB - Radovi na dogradnji i obnovi spomenika na Bleiburškom polju bit će dovršeni do kraja godine, a spomenik će biti otvoren u svibnju iduće godine, na komemoraciji u povodu 60 godina od bleiburške tragedije, najavili su jučer čelnici Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Osudili su i nedavnu kampanju u pojedinim austrijskim medijima, u kojoj se dovodilo u pitanje obilježavanje uspomene na bleiburške žrtve. Predstavnik Islamske zajednice Zlatko Omerbašić kazao je kako je među bleiburškim žrtvama neutvrđen broj Muslimana, zbog čega Islamska zajednica redovito sudjeluje u komemoracijama na Bleiburškom polju, ne želeći davati povijesni pravorijek o ljudima, događajima i pojavama u 2. svjetskom ratu i poraću. Potpredsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva Božo Vukušić rekao je da je dovršeno 80 posto radova na obnovi i dogradnji bleiburškog spomenika, koja je koštala 115 tisuća eura. Izvjestio je i da su koruške vlasti izdale sve potrebne dozvole za izgradnju Spomen-područja Bleiburg, te da je dovršen proces kupnje zemljišta i prijenosa vlasništva na počasni Bleiburški vod koji je ovih dana u Austriji registriran kao udruga.

SPLIT - U Sjevernoj luci u Splitu jučer je otvorena hladnjača, izgradnju koje su zajednički financirali Luka Split, splitska tvrtka "Trast" i tuzlanska tvrtka "Senceri 21" iz BiH. Direktor Sjeverne luke Dragan Žanetić kazao je da je nova hladnjača, namijenjena skladištenju južnog voća, plod jednogodišnjih dogovora Luke i njezinih partnera, jer sama Luka za to nije imala dostatno novca. Stoga je u zajednički posao uložila prostor, a splitska i tuzlanska tvrtka po 250 tisuća eura. Nova hladnjača, kazao je Žanetić, može smjestiti oko dvije tisuće tona južnog voća, a samo ove godine kroz njezina će skladišta proći više od 30 tisuća tona banana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙