FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY O TOME TKO JE JAČI U NACIONALNOJ SIGURNOSTI

WASHINGTON,23. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush injegov demokratski izazivač John Kerry uvjeravali su petak birače usvoju sposobnost da zaštite Amerikance od terorističke opasnostistavljajući u pitanje doraslost svog protivnika tom problemu.
WASHINGTON,23. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry uvjeravali su petak birače u svoju sposobnost da zaštite Amerikance od terorističke opasnosti stavljajući u pitanje doraslost svog protivnika tom problemu.

"Sav napredak u svakom drugom pitanju ovisi o sigurnosti naših građana", rekao je Bush u predizbornom nastupu u Wilkes-Barreu u Pennsylvaniji gdje je kritizirao Kerryja za slabost u borbi protiv terorizma i sklonost povećanju poreza i većem miješanju države u poslove građana.

On je ustvrdio kako Kerry ne razumije terorističkog neprijatelja s kojim je Amerika suočena i da ne zna kako održati američku sigurnost.

Kerry je uzvratio svojom omiljenom rečenicom kako zemlja treba predsjednika koji će istodobno braniti Ameriku i boriti se za američku srednju klasu.

"Jamčim vam da ću prevrnuti svaki kamen kako bih zaštitio zemlju koju volim", rekao je Kerry u Milwaukeeu u Wisconsinu nastojeći se obraniti od Bushovih optužbi kako za senatora borba protiv terorizma nije rat nego prvenstveno policijska operacija.

Većina anketa pokazuju da Bush i Kerry vode statistički izjednačenu borbu za Bijelu kuću samo 11 dana pred izbore 2. studenoga usmjeravajaći kampanju na nekih desetak saveznih država gdje su birači još neopredijeljeni i koje će odlučiti o pobjedniku.

Bush je vodio kampanju u Pennsylvaniji, Ohio i Floridu državama koje donose četvrtinu od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na izborima. Bush je pobijedio na Floridi i u Ohiou 2000., a Pennsylvanija je njegov glavni cilj ove godine među državama koje inače naginju američkim demokratima.

Kerry je posjetio Wisconsin i Nevadu, od kojih je prva pripala demokratskom kandidatu Al Goreu 2000. dok je drugu dobio Bush.

Obje kampanje usredotočile su se na nacionalnu sigurnost kako bi osvojile potporu Amerikanaca. Bush pokušava uvjeriti birače da njega ponovno izaberu argumentirajući da bi promjena predsjednika dovela zemlju u opasnost u doba rata protiv terorizma. Kerry želi potaknuti promjenu u Bijeloj kući tvrdeći kako je Bush neuspješan u borbi protiv terorizma i u Iraku te da je napavši Irak skrenuo pozornost s pravog američkog neprijatelja, terorista.

Kampanje republikanca Busha i demokrata Kerryja uvele su u predizbornu borbu nove televizijske spotove u kojima koriste životinje kao simbole kako bi pokazale slabosti protivnika u obrani nacionalne sigurnosti.

U republikanskom spotu se pokazuje čopor vukova u gustoj šumi koji se šuljaju za plijenom dok glas govori kako "slabost privlači one koji čekaju da naude Americi" sugerirajući kako se zemlja izlaže opasnosti od terorista ako izabere Kerryja za predsjednika.

Glas napominje kako je Kerry čak i nakon prvog terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 1993. glasovao za smanjivanje financija za obavještajnu zajednicu za 6 milijardi dolara što bi, da je prihvaćeno, oslabilo američku obranu. Spot sugerira da bi isti stav ohrabrio teroriste na ponovni napad.

Za uzvrat demokratska kampanja napravila je svoj televizijski spot u kojem pokazuje orla koji leti i noja koji je zabio glavu u pijesak dok glas govori da orao videći nadaleko zna kada je vrijeme za promjenu kursa, dok noj ne videći ništa stoji u mjestu. "Imajući na umu izbor u ovim opasnim vremenima ne bismo li trebali ponovno biti orao?", pita spot.

Orao bi trebao simbolizirati Kerryja, a noj Busha.

Kerryjeva kampanja je osudila spot kao očajničku taktiku Bushove kampanje da "politikom straha" odvrati pozornost s problema u Iraku i američkom gospodarstvu.

Bush je upotrijebio iste riječi prošloga tjedna optuživši Kerryja za upotrebu "politike straha" kada je upozoravao Amerikance da bi Bush mogao ponovno uvesti vojnu obvezu i privatizirati mirovinski sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙