FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkom HNK-u premijera Shakespeareova "Macbetha"

OSIJEK,22. listopada(Hina) - Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK)izvelo je večeras prvu premijernu predstavu u novoj, 98. kazališnojsezoni, dramsku tragediju "Macbeth" Williama Shakespearea.
OSIJEK,22. listopada(Hina) - Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) izvelo je večeras prvu premijernu predstavu u novoj, 98. kazališnoj sezoni, dramsku tragediju "Macbeth" Williama Shakespearea.

Redatelj predstave, Leo Katunarić, svoja nastojanja za suvremenijim prikazom klasičnog Shakespearova djela oživotvorio je dramaturškom obradom teksta (koji je u ovoj verziji skraćen kako bi se izbjegla sporost radnje i omogućilo njezino razumijevanje), kao i uvođenjem novih scensko-glazbenih sadržaja, poput odmaka od tradicionalne kostimografije, te uz etno i tehno glazbu, ističe se u programskoj knjižici predstave.

U naslovnoj ulozi Macbetha nastupio je Nikša Kušelj, ulogu lady Macbeth odigrala je Anita Schmidt, a u predstavi su također nastupili glumci osječkog HNK-a, Đorđe Bosanac, Davor Panić, Augustin Halas, Slaven Špišić, Milenko Ognjenović i Jasna Odorčić.

Koreografiju za premijeru "Macbetha" osmislio je Antun Marinić, scenografiju je, uz redatalja Katunarića, izradio Vladimir Androić, kostimografiju Željko Nosić, a autor glazbe je Igor Valeri. Dekor za predstavu, scenska oprema i kostimi izrađeni su u radionicama osječkoga HNK-a.

Prema podatcima Uprave osječkog HNK-a, ta je kazališna kuća već 1909. godine, dvije godine nakon svoga utemeljenja, odigrala prvo Shakespearovo djelo, i to "Ukroćenu goropadnicu". Predstava "Macbeth" prvi je puta u osječkom kazalištu uprizorena u sezoni 1915./1916. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙