FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

N. Puhovski odbacio optužbe braniteljskih udruga na film o Lori

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Filmski redatelj Nenad Puhovski,autor dokumentarnog filma "Lora - svjedočanstva", odbacio je danasoptužbe čelnika Zajednice udruga svehrvatskih veterana i dragovoljacaDomovinskog rata koji su film ocijenili pritiskom na pravosuđe i jošjednim pokušajem blaćenja Domovinskog rata.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Filmski redatelj Nenad Puhovski, autor dokumentarnog filma "Lora - svjedočanstva", odbacio je danas optužbe čelnika Zajednice udruga svehrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata koji su film ocijenili pritiskom na pravosuđe i još jednim pokušajem blaćenja Domovinskog rata.

Puhovski u priopćenju navodi da se film ne bavi Domovinskim ratom, kako tvrde čelnici Zajednice, već zločinima koji su se događali u Lori, postojanje kojih je, ističe, na prošlome suđenju optuženima za ratne zločine potvrdio i sam sudac Slavko Lozina u završnim riječima.

Naglašava da film ne govori ni o čijoj individualnoj krivnji, da nema ni jednog imena uz koje bi se mogao vezati bilo koji individualni zločin, uključujući i osmoricu optuženih, te da stoga ne stoje tvrdnje Zajednice da se filmom prejudicira njihova krivnja.

"Smatrao sam i smatram da je uloga filma da skrene pažnju na događaje, a utvrđivanje krivice je isključivo u domeni sudskog postupka", tvrdi Puhovski, dodajući da se u filmu prikazuju arhivski materjali emitiranih vijesti i izvještaja HTV-a i CNN-a, koji su viđeni na prvom suđenju, te da zato ne mogu utjecati na novo suđenje.

Tvrdnje čelnika Zajednice udruga da "tzv. istinu od ratnim zbivanjima u Splitu iznose pripadnici agresorske vojske" Puhovski smatra besmislenima jer su, napominje, pripadnici te vojske i bili mučeni u Lori.

"Nadam se da čelnici Zajednice ne smatraju da je čin pripadanja neprijateljskoj vojsci dovoljan da bi se opravdala mučenja zatvorenika suprotna ne samo svim međunarodnim konvencijama već i običnom ljudskom milosrđu", kaže u priopćenju.

Puhovski napominje da su o mučenjima u Lori govorili i neki pripadnici Hrvatske vojske, te da "slučaj Sardelić" govori i o tome da su u Lori bili mučeni i hrvatski vojnici.

Odbacuje prozivke da je film "namjerno tempiran uoči novoga suđenja", te tvrdi da je rad na filmu započeo u vrijeme kada se još nije znalo hoće li doći do obnove procesa, a da je premijera dogovorena na 'fiksni' datum održavanja Zagrebačkog filmskog festivala.

Flmom se, kaže Puhovski, ne prejudicira ni broj poginulih kao posljedice mučenja u Lori, jer se, ističe, u filmu precizno navodi da se uz "zatvor vezuje smrt 60 do 70 ljudi, bilo da su ubijeni u samom zatvoru, viđeni u njemu zadnji puta ili umrli neposredno nakon izlaska iz zatvora".

Tvrdnje čelnika Zajednice da mu "nije mjesto u Hrvatskoj jer je prikazivanje njegova filma očiti dokaz da on ne priznaje Hrvatsku ni istinu o Domovinskom ratu" Puhovski ocjenjuje "zastrašujućim recidivom staljinističke teze kako u jednoj državi smiju živjeti samo oni građani koji misle posve jednako kao oni koji su na vlasti ili pak na nju žele doći".

Njegovo priopćenje, kako kaže, nije upućeno samo Zajednici udruga već i "onim političkim snagama koje godinama koriste udruge veterana i dragovoljaca kako bi vršile stalni pritisak, onemogućavale normalizaciju društvenih odnosa i na taj način promovirale one političke opcije koje nisu i ne mogu dobiti podršku u normalnom, demokratskom političkom procesu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙