FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge: film o Lori - pritisak na pravosuđe

SPLIT, 20. listopada 2004. (Hina) - Čelnici Zajednice udrugasvehrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata osudili su danasna konferenciji za novinare prikazivanje filma "Lora - svjedočanstva"autora Nenada Puhovskog jer ga smatraju pritiskom na hrvatskopravosuđe i još jednim pokušajem blaćenja Domovinskog rata.
SPLIT, 20. listopada 2004. (Hina) - Čelnici Zajednice udruga svehrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata osudili su danas na konferenciji za novinare prikazivanje filma "Lora - svjedočanstva" autora Nenada Puhovskog jer ga smatraju pritiskom na hrvatsko pravosuđe i još jednim pokušajem blaćenja Domovinskog rata.

Predsjednik Zajednice, koja okuplja 33 udruge s oko 12 tisuća članova, general u mirovini Ivo Jelić rekao je kako je riječ "o dokumentarcu u kojemu tzv. istinu o ratnim zbivanjima u Splitu iznose pripadnici agresorske vojske". General Jelić drži i da je prikazivanje filma namjerno "tempirano" uoči novog suđenja u "slučaju Lora", čime su osmorica bivših vojnih policajaca, koje se tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, "unaprijed proglašeni krivima i stigmatizirani kao zločinci".

Zajednica poručuje kako ne tvrde unaprijed da su optuženici u "slučaju Lora" nedužni, već žele upozoriti na činjenicu da se prava istina o zbivanjima u vojno-istražnom zatvoru mora rasvijetliti na sudu, a ne filmom koji može biti dokumentaran, ali ne mora biti istinit.

Zbog svega su toga još prošloga tjedna uputili zahtjev mjerodavnima na splitskom Županijskom sudu za odgodom prikazivanja filma do završetka suđenja, no sud se na taj zahtjev očito oglušio, kazao je Jelić.

Potpredsjednik Zajednice Davor Karničić ocijenio je film "suđenjem prije suđenja" jer, kako je naglasio, ta nam se istina uvozi iz Srbije, koja nikad nije priznala da je bila agresor na Hrvatsku.

Bivši pripadnici njezine vojske pozvani su, dodao je, svjedočiti o Domovinskom ratu, pa još k tomu i "iznositi neistine o zbivanjima u tadašnjem Vojno-istražnom zatvoru Lora".

"Prikazivanje filma, u kojemu se iznosi neistina o ubijanju čak 70 zatočenika, iako optužnica navodi dvojicu koji su navodno ubijeni u Lori, navodi na to da će presuda osmorici bivših vojnih policajaca, ma kakva ona bila, ostati u sjeni tzv. istine pristigle iz Srbije, financirane novcem međunarodnih emisara, u režiji Nenada Puhovskog", zaključio je Karničić.

Član Zajednice Milivoj Novak izjavio je kako "Puhovskom nije mjesto u Hrvatskoj" jer je prikazivanje njegova filma očiti dokaz da on ne priznaje Hrvatsku ni istinu o Domovinskom ratu "koji je čist kao suza."

Zajednica osuđuje i šutnju predsjednika saborskog odbora za branitelje Đure Dečaka, koji nije reagirao na prikazivanje filma jer je, kako tvrde, "pod utjecajem visoke politike koja ga, zbog financijske ovisnosti, onemogućava da digne svoj glas protiv omalovažavanja Domovinskog rata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙