FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUKUREŠT: HRVATSKA POSTALA PUNOPRAVNOM ČLANICOM SEECP-A

BUKUREŠT, 22. listopada 2004. (Hina) - Potpisivanjem Povelje oregionalnoj suradnji Hrvatska je u petak u Bukureštu postalapunopravnom članicom Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).
BUKUREŠT, 22. listopada 2004. (Hina) - Potpisivanjem Povelje o regionalnoj suradnji Hrvatska je u petak u Bukureštu postala punopravnom članicom Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Ponosni smo što smo se pridružili ovoj skupini jer smo zainteresirani za stabilnost i prosperitet regije", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader prilikom potpisivanja Povelje o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi.

Regionalna suradnja važan uvjet koji zemlje regije moraju ostvariti u približavanju EU, a SEECP je izvorni oblik takve suradnje, nastao na poticaj zemalja jugoistočne Europe a ne na inicijativu drugih međunarodnih organizacija ili država.

U SEECP-u, kojem su glavni ciljevi jačanje sigurnosne i političke suradnje te intenziviranje gospodarskih odnosa, Hrvatska se od petka pridružila Grčkoj koja je već članica EU-a, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj koje su kandidati, te Albaniji, BiH, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori koje također žele članstvo u Uniji.

"Hrvatska se približava EU-u", rekao je Sanader. "U vrijeme kad Rumunjska završi pregovore s EU-om Hrvatska očekuje početak pregovora o članstvu".

Hrvatski je premijer najavio punu suradnju radi ostvarivanja napretka i stabilnosti u regiji. "Hrvatska će u potpunosti surađivati u ostvarivanju prosperitetne budućnosti za sve zemlje regije. Očekuje nas puno svjetlija budućnost", rekao je Sanader nakon potpisivanja Povelje.

Ministarski sastanak Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) u Bukureštu jutros je otvorio rumunjski predsjednik Ion Iliescu, a završit će usvojanjem ministarske deklaracije i prihvaćanjem Moldove kao promatrača u SEECP-u.

Rumunjski predsjednik Ion Iliescu rekao je kako bi s ulaskom Hrvatske u SEECP i moldovskim stjecanjem promatračkoga statusa u toj organizaciji, proces morao dobiti novo ime: Proces suradnje srednje i južne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙