FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: Bavarsko-hrvatski poslovni forum

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska i Bavarska imaju velikihmogućnosti za daljnje jačanje gospodarske suradnje i treba ihiskoristiti, rečeno je na danas održanom Bavarsko-hrvatskom poslovnomforumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska i Bavarska imaju velikih mogućnosti za daljnje jačanje gospodarske suradnje i treba ih iskoristiti, rečeno je na danas održanom Bavarsko-hrvatskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Predsjednik HGK Nadan Vidošević dosadašnju gospodarsku suradnju Bavarske i Hrvatske ocijenio je vrlo dobrom, te dodao kako u bavarskim gospodarstvenicima vidi partnere za budućnost.

Vidošević je kao područja zajedničke suradnje istaknuo turizam, koji je, kako je kazao, najbrže rastući sektor gospodarstva, zatim područje prometa te mogućnosti korištenja hrvatskih morskih luka.

Bavarski državni ministar za gospodarstvo, infrastrukturu, promet i tehnologiju Otto Wiesheu kazao je kako je Bavarska posebice zainteresirana za suradnju na području infrastrukturnih projekata (ceste, željeznice), a također iz zanima mogućnost korištenja riječke luke. No za to je nužno izgraditi infrastrukturu, tj. željezničke i cestovne poveznice.

Wiesheu smatra kako Hrvatska i Bavarska imaju mnogo prostora za razvoj gospodarskih veza, a poručio je da Hrvatska mora poraditi na svojoj jačoj promociji u inozemstvu, za što joj je potreban jak marketing. To je važno za daljnji razvoj Hrvatske, posebice prije ulaska u Europsku uniju, zaključio je Wiesheu.

Nakon plenarnog dijela poslovnog foruma održavaju se razgovori tridesetak bavarskih i hrvatskih tvrtki. Riječ je o tvrtkama iz područja strojogradnje, metaloprerađivačke industrije, automobilske industrije, zaštite okoliša, graditeljstva itd.

Robna razmjena Hrvatske i Bavarske u 2003. godini iznosila je, prema podacima Bavarskog državnog zavoda za statistiku, 494 milijuna eura. Od toga je hrvatski izvoz iznosio 160 milijuna eura, a uvoz iz Bavarske 334 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙