FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRODI - KANDIDAT LIJEVOG CENTRA NA IDUĆIM IZBORIMA - TISAK

RIM, 12. listopada 2004. (Hina) -
RIM, 12. listopada 2004. (Hina) -

Predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, kojemu mandat na tu dužnost istječe 31. listopada, vraća se na talijansku političku pozornicu kao budući kandidat lijevog centra za premijera na parlamentarnim izborima 2006. godine protiv premijera desnog centra Silvija Berlusconija, najavljuje u utorak talijanski dnevni list "Corriere della Sera" .

Prodi je najavio novo ime stranke lijevog centra u kojoj bi bile sve stranačke skupine, te veliki prosvjed protiv nacrta državnog proračuna vlade desnog centra, koji će se održati 6. studenoga.

Po pisanju lista, nova skupina stranaka lijevog centra vjerojatno će se zvati Veliki demokratski savez (GAD), a do veljače slijedeće godine trebali bi se održati tzv. primarni izbori na kojima bi se odredio premijerski kandidat lijevog centra, što će najvjerojatnije biti Prodi. Unutar Velikog demokratskog centra bile bi okupljene stranke od Komunističke obnove do demokršćanskog centra, uključujući i Demokratsku stranku ljevice (bivša KP).

"Započinje veliki izazov", rekao je Prodi po završetku sastanka s čelnicima svih stranaka lijevog centra najavivši odmah i glavna pitanja sučeljavanja s Berlusconijevom vladom. Već 6. studenoga će se održati veliki prosvjed protiv vladine ekonomske politike, posebno protiv nacrta proračuna za 2005. godinu, koji je prodi nazvao "planom očajničke vlade". Drugo je pitanje instutucionalne reforme stranaka većine, o kojoj se raspravlja u Parlamentu, koju je Prodi nazvao "neprihvatljivom, jer Ustav pretvara u čudovište".

Prodi je također najavio da će GAD zatražiti povlačenje talijanskih snaga iz Iraka i pretvaranje "okupacijskih snaga u mirovne multinacionalne snage".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙