FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUBOTICA: ZABRANJENO EMITIRANJE TV EMISIJE NA HRVATSKOM

SUBOTICA, 18. listopada 2004. (Hina) - SUBOTICA (18.10.2004) - UpravaTelevizije Novi Sad odbila je bez prethodne najave i službenogobjašnjenja u nedjelju poslijepodne emitirati polusatnu informativnuemisiju na hrvatskom jeziku "Tragom hrvatskim".
SUBOTICA, 18. listopada 2004. (Hina) - SUBOTICA (18.10.2004) - Uprava Televizije Novi Sad odbila je bez prethodne najave i službenog objašnjenja u nedjelju poslijepodne emitirati polusatnu informativnu emisiju na hrvatskom jeziku "Tragom hrvatskim".

Producent i urednica emisije Zvonimir Perušić i Dušica Dulić na današnjoj su konferenciji za novinare izjavili da su neslužbeno saznali da je emitiranje spriječeno zbog toga što nije potpisan ugovor o suradnji, koji je inače ta medijska kuća bila obvezna pripremiti.

"Kada smo ga sredinom prošloga tjedna htjeli potpisati, zamjenik ravnatelja nam je rekao da ugovor još nije pripremljen ali da će bez obzira na to emisija biti emitirana. Taj dogovor je prekršen", naveo je Zvonimir Perušić, ravnatelj i glavni urednik "Hrvatske riječi", koja je producent emisije.

"Ovakav voluntaristički i neprofesionalan postupak uprave TV NS govori da ne postoji ni trunka dobre volje u toj medijskoj kući da se svim nacionalnim manjinama osigura ravnopravni status za emitiranje njihova informativnog programa", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Lazo Vojnić Hajduk.

Predsjednik HNV-a Josip Ivanović istaknuo je da će o čitavom slučaju obavijestiti državna tijela Srbije i novoosnovani Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Emisija "Tragom hrvatskim" priprema se kao neovisna produkcija uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Veleposlanstva Republike Hrvatske u SCG.

Ostale nacionalne manjine u Vojvodini čiji materinji jezik kao i hrvatski ima status službenog jezika imaju na TV NS formirana uredništva i svakodnevne informativne emisije, koje se financiraju iz pokrajinskog proračuna.

Program na hrvatskom koji prati život i običaje vojvođanskih Hrvata emitira se dva puta mjesečno od 2001. godine.

Sadašnja uprava TV NS do sada je četiri puta zabranjivala emitiranje emisije pod različitim izgovorima.

"Tragom hrvatskim" novi je naziv emisije koja se od ljeta 2001. do srpnja 2004. emitirala pod imenom "TV divani".

Nedjeljna emisija trebala je biti prva u novom serijalu u čijoj pripremi sudjeluju uglavnom novinari tjednika "Hrvatska riječ", jedinog redovitog informativnog glasila na hrvatskom u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙